Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úřad pro palestinské uprchlíky ztrácí podporu, Česko nepřispívá už roky

Sledujeme online   17:18
Francie pozastaví v letošním prvním pololetí financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), oznámilo v neděli tamní ministerstvo zahraničí. Země se tak přidala k celé řadě států, včetně Česka, které se pro tento krok rozhodly poté, co Izrael obvinil některé pracovníky UNRWA ze zapojení do teroristického útoku palestinského hnutí Hamás na jihu Izraele ze 7. října.
Vozidla s humanitární pomocí čekají podél silnice v táboře Bureij v centrální...

Vozidla s humanitární pomocí čekají podél silnice v táboře Bureij v centrální části pásma Gazy. (30. listopadu 2023) | foto: Profimedia.cz

Francie loni úřadu poskytla přes 60 milionů eur (1,5 miliardy korun). „Informace o účasti agentů UNRWA na útocích ze 7. října jsou mimořádně závažné,“ uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí.

„Očekáváme, že vyšetřování zahájená v posledních dnech zcela objasní minulé události a budou doprovázena konkrétními opatřeními, která budou rychle provedena,“ rozvedl resort. „Francie neplánuje novou splátku v první polovině roku 2024 a rozhodne, kdy nastane čas, aby ji provedla ve spojení s OSN a hlavními dárci,“ uzavřel.

Úřad OSN s nařčenými spolupracovníky ukončil smlouvu a slíbil, že záležitost prošetří. Šéf UNRWA Philippe Lazzarini označil rozhodnutí zemí, které zastavily financování, za šokující.

Dlouhodobě už na úřad pro palestinské uprchlíky finance nevyčleňuje ani Česká republika. „Česko na UNRWA už mnoho let nepřispívá,“ potvrdil redakci iDNES.cz informaci český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Financování UNRWA v návaznosti na nové informace pak mimo jiné pozastavily Spojené státy, Kanada, Austrálie, Itálie, Británie, Finsko či Nizozemsko. Žádné nové fondy nepošle UNRWA ani Německo, které patří k největším dárcům tomuto úřadu.

„Do konce vyšetřování Německo v koordinaci s další i dárcovskými zeměmi dočasně nepovolí žádné nové fondy UNRWA,“ uvedlo podle agentury DPA německé ministerstvo zahraničí. To již dříve uvedlo, že je tvrzeními ohledně pracovníku UNRWA velmi znepokojeno. Německo patří mezi největší dárce úřadu OSN, pro který v loňském roce vyčlenilo na 200 milionů eur (4,9 miliardy korun).

Úřad OSN dal výpověď lidem, které Izrael viní z podílu na útoku Hamásu

Švýcarsko uvedlo, že počká se schválením peněz pro UNRWA pro rok 2024, až bude mít o kauze více informací. Země poskytuje úřadu OSN každoročně zhruba 20 milionů franků (526 milionů korun).

Přehodnoťte rozhodnutí, vyzývá UNRWA

Rozhodnutí států zastavit financování označil šéf UNRWA Lazzarini za šokující vzhledem k tomu, že se izraelská tvrzení týkají jen malé skupiny zaměstnanců úřadu, a že na ně UNRWA okamžitě reagoval. „Vyzývám země, které pozastavily své financování, aby přehodnotily své rozhodnutí, než bude UNRWA nucen pozastavit svou humanitární pomoc,“ uvedl Lazzarini.

Izraelská vláda chce „zajistit, aby se UNRWA po válce mezi Izraelem a Hamásem už neúčastnila“ řešení situace na palestinském území, uvedl šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac na síti X. Dodal, že Izrael se bude snažit získat podporu USA, EU a dalších států k tomu, aby aktivita UNRWA v Pásmu Gazy skončila.

Nádherný pohled! Palestinci z úřadu OSN pro uprchlíky oslavovali řádění Hamásu

Kac také přivítal rozhodnutí zemí, které pozastavily financování UNRWA, a vyzval další státy k obdobnému kroku. „OSN by měla okamžitě vyhodit špičky UNRWA a zahájit nezávislé a transparentní vyšetřování,“ uvedl podle serveru The Times of Israel šéf izraelské diplomacie. Podle něj je mnoho zaměstnanců úřadu OSN členy Hamásu, kterému pomáhají při teroristických aktivitách.

„Vyzýváme země, které oznámily ukončení podpory UNRWA, aby své rozhodnutí okamžitě zrušily,“ napsal na síti X generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Husajn Šejch. Tato rozhodnutí podle něj s sebou nesou velká politická rizika a ohrožují poskytování humanitární pomoci.

Lazzarini v pátek oznámil, že úřad dal výpověď svým zaměstnancům, kteří se podle Izraele podíleli na teroristickém útoku na jihu Izraele ze 7. října. UNRWA neupřesnil počet zaměstnanců a spolupracovníků, se kterými ukončil smlouvy.

„Americké ministerstvo zahraničí dočasně pozastavilo další financování UNRWA, zatímco prošetřujeme tato podezření,“ reagoval téhož dne mluvčí americké diplomacie Matthew Miller. Aktivity UNRWA jsou financovány příspěvky států. Největšími dárci byly v roce 2022 USA, Německo a Evropská unie. Pozastavení příspěvků oznámily také Kanada a Austrálie.

Gaza stojí na zbrojním skladu. Teroristé měli výbušniny i pod luxusním resortem

Své velké znepokojení vyjádřila i unijní diplomacie a Evropská komise. Zásahy do financování ale EU zatím neoznámila. Norsko prohlásilo, že bude i nadále UNRWA podporovat.

UNRWA má klíčovou roli v distribuci humanitární pomoci v Pásmu Gazy. V jeho areálech se také nachází uprchlíci, kteří kvůli bojům opustili své domovy. Podle údajů OSN pro úřad v Pásmu Gazy pracuje na 13 000 lidí. Americké ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že izraelská tvrzení se týkají 12 zaměstnanců UNRWA.

UNRWA

  • Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA) vznikla po konci první arabsko-izraelské války, kdy domovy opustilo nebo z nich bylo vyhnáno odhadem 750 000 Palestinců. Oficiálně byla založena na konci roku 1949 Valným shromážděním OSN, pod které přímo spadá. Mandát UNRWA je obnovován vždy na tři roky, ten nynější by měl vypršet na konci června 2026.
  • Status uprchlíka se v případě Palestinců týká i potomků lidí, kteří před lety opustili domovy a o které se UNRWA nadále stará. Počty palestinských uprchlíků tak podle této agentury od konce 40. let minulého století značně rostly. Zatímco v roce 1950 jich bylo 914 000, o deset let později 1,1 milionu, v roce 1970 1,4 milionu, o deset let později 1,8 milionu, v roce 1990 2,4 milionu a po dalších deseti letech 3,7 milionu a v roce 2010 již kolem pěti milionů. Nyní UNRWA uvádí 5,7 milionu uprchlíků.
  • Nejvíce palestinských uprchlíků se nachází podle údajů UNRWA v Jordánsku (2,3 milionu), Sýrii (na 570 000) a Libanonu (480 000). Na Západním břehu Jordánu, kde žijí skoro tři miliony lidí, žije asi 870 000 uprchlíků, v Pásmu Gazy, které má asi 2,4 milionu obyvatel, žilo před současným konfliktem asi 1,5 milionu uprchlíků. Údaje za Sýrii zahrnují počet před občanskou válkou v zemi, která vypukla v roce 2011, nyní jich tam zůstává podle odhadů asi 440 000.
  • Téměř třetina registrovaných palestinských uprchlíků, tedy více než 1,5 milionu osob, žije v 58 uznaných palestinských uprchlických táborech v Jordánsku, Libanonu, Sýrii, Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu, včetně východního Jeruzaléma. Zbývající dvě třetiny žijí mimo tábory v okolních městech a zemích, včetně Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu. I pro odpor hostitelských zemí se uprchlíci ani po 70 letech neintegrovali do jejich společnosti.
  • UNRWA vznikla s úkolem zajišťovat palestinským uprchlíkům jídlo a další služby jako vzdělání a lékařskou péči. Právě na vzdělávání připadá největší část rozpočtu, podle údajů agentury je to 58 procent všech prostředků, následuje zdravotní péče (15 procent), podpůrné služby (13 procent), humanitární a sociální služby (šest procent) a investice do zlepšení infrastruktury (čtyři procenta). Agentura zaměstnává na 30 000 lidí, v naprosté většině v místě žijících Palestinců.
  • Roční rozpočet UNRWA přesahuje nyní miliardu dolarů a financování organizace závisí na dárcích. Většinu finančních prostředků vždy poskytovaly USA a evropské země. V roce 2022 pocházelo přes 44 procent z celkového objemu příspěvků ve výši 1,17 miliardy dolarů od členských států EU, které přispěly částkou 520,3 milionu dolarů, a individuálně i prostřednictvím Evropské komise. Největšími individuálními dárci pak byly podle dat UNRWA Spojené státy, Německo a Švédsko.
  • Nynější hrozba pozastavení financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky tak může fungování UNRWA vážně narušit. V reakci na informace o zapojení některých pracovníků do teroristického útoku palestinského Hamásu na jihu Izraele ze 7. října se peníze rozhodly zadržet USA, Kanada, Austrálie, Itálie, Británie, Finsko či Nizozemsko, žádné nové prostředky nepošle UNRWA ani Německo, které patří k největším dárcům tomuto úřadu, a se schválením peněz počká i Švýcarsko.
  • UNRWA měla potíže s financováním už v nedávné minulosti, když vláda bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018 financování agentury zablokovala kvůli tomu, že agentura podle ní jen prodlužuje problém kolem palestinských uprchlíků a je třeba její práci reformovat. Výpadek nahradily bohaté arabské země Perského zálivu, ale jen dočasně, podpora klesla ze stovek milionů na asi 25 milionů dolarů. Vláda nynějšího prezidenta Joea Bidena později pomoc obnovila.
  • Fungování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky dlouhodobě kritizuje Izrael, podle představitelů židovského státu šíří protiizraelské nálady. To ale UNRWA odmítá. Kritika ale na agenturu míří i z dalších stran například v dubnu 2021 Evropský parlament odsoudil nenávist, k jaké jsou palestinští žáci vedeni ve školách financovaných prostřednictvím UNRWA. Agentura tvrzení označila za nepodložená a uvedla, že „její vzdělávací materiály podporují a prosazují zásady a hodnoty OSN“.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...