Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 24. 6. 2016 0:08

Teroristické útoky v Bruselu

  • Belgie drží třídenní smutek za oběti pondělních teroristických útoků v Bruselu.
  • Atentáty si vyžádaly 31 životů a 260 zraněných.
  • Mezi útočníky byli dva bratři. Brahim Bakraoui se odpálil na letišti, jeho bratr Khalid na stanici metra Maelbeek.
  • Policie stále pátrá po dalších podezřelých. Jedním z nich je čtyřiadvacetiletý Najim Laachraoui.

  • 13:58
    Bilance teroristických útoků v Bruselu je 34 mrtvých, uvedla belgická veřejnoprávní televize VRT. Při explozi v metru podle ní zahynulo 20 lidí a při výbuších na letišti 14.
    13:34
    Ruská zpravodajská agentura TASS tvrdí, že se k útokům přihlásil Islámský stát.
    13:21
    Na jednání vlády byl přítomen i policejní prezident Tomáš Tuhý. I on uvedl, že Češi zatím nemají informace nasvědčující tomu, že by v Česku bylo zvýšené riziko terorismu.
    13:20
    Zaorálek připomněl, že Češi cestující do zahraničí se mohou registrovat do systému Drozd, který ministerstvo udržuje, aby se v krizových situacích mohlo spojit s českými občany v zahraničí.
    13:19
    Zaorálek výslovně doporučil Čechům, aby necestovali do Bruselu. „Obracím se na české občany, aby odložili plánované cesty do Bruselu a nenastoupili je, aby čekali, až se bezpečnostní situace v Bruselu změní,“ řekl na tiskové konferenci po jednání na Úřadu vlády.
    13:18
    Na ministerstvu zahraničí se v 10:30 sešel krizový štáb, podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka kvůli přítomnosti tisíců Čechů v Bruselu. Někteří Češi podle něj zůstali v letadlech, z nichž nemohli v prvních chvílích po útocích na letišti vystoupit. Mezi zraněnými či mrtvými podle zpráv, které má ministerstvo zahraničí, nejsou čeští občané, zprávy podle něj ještě nejsou konkrétní.
    13:18
    Policie je podle Chovance připravena začít kontrolovat vnitřní hranice ČR kvůli pohybu „závadových osob“.
    13:16
    Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že zvýšená bezpečnostní opatření v ČR jsou zavedena od rána na mezinárodních letištích či v prostorách se zvýšenou koncentrací lidí. Nad rámec běžného výkonu služby je nasazeno několik set policistů. Vnitro nemá podle něj informaci o zvýšeném nebezpečí na území ČR.
    13:16
    Večer se sejde vláda, aby potvrdila vyhlášení 1. stupně ohrožení terorismem. Bude se jednat o posílení policejních hlídek armádou.
    13:15
    ČR podle Sobotky zvyšuje bezpečnostní opatření z preventivních důvodů.
    13:15
    „V tuto chvíli nejsou informace o tom, že by ČR hrozil konkrétní teroristický útok,“ uvedl Sobotka
    13:12
    Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci odsoudil teroristické útoky v Bruselu a vyjádřil soustrast pozůstalým. Útok označil za útok na hodnoty, které sdílí i ČR. „Boj proti terorismu je náš společný zápas,“ řekl.
    13:10
    Místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Adamová se předevčírem vrátila z Bruselu. Ranní útok, provedený navzdory policejní přítomnosti ve veřejných prostorách, označila za „další hanebný čin mířený na nevinné“.
    Uvedla také, že v boji s terorismem nelze polevit, ale naopak je třeba v rámci Evropy fungovat důsledněji a koordinovaněji. „Hájíme tím nejen naši bezpečnost, ale i způsob života, naše hodnoty. Mezi ně patří svoboda, respekt k druhým, právu a dědictví našich předků. Všichni, kdo zde chtějí žít, to musí respektovat. Musíme být schopni v takových okamžicích nepodlehnout strachu, který v nás teroristé chtějí vzbudit a nepřesměrovat nenávist vůči nim i k nevinným. Tím by teroristé dosáhli svého a my je přece nechceme nechat vyhrát,“ napsala Adamové na Facebooku.
    12:56
    Mimo provoz je z bezpečnostních důvodů i síť rychlovlaků Thalys (přesné informace najdete zde), která spojuje Brusel s Amsterdamem, Paříží, Lille či velkoměsty na západě Německa.
    12:44
    Eiffelova věž se v úterý večer zahalí do belgických barev, uvedla primátorka Paříže Anne Hidalgo na svém Twitteru. Vzdá tak úctu "obětem, jejich blízkým a belgickému lidu". "Chtěla bych Belgičany ujistit o solidaritě své i všech Pařížanů," dodala.
    12:36
    V době, kdy po teroristických útocích dochází k přetížení telefonních linek, může k ujištění, že jsou vaši blízcí v bezpečí, pomoci i příslušná služba sociální sítě Facebook. Najdete ji zde.
    • Situace v ulicích kolem stanice metra, kde útočili teroristé. (22. 3. 2016)

      Situace v ulicích kolem stanice metra, kde útočili teroristé. (22. 3. 2016) / Autor: Jan Služevský

    12:33
    Spolupracovník MF DNES Michal Rapco z Belgie hlásí, že v metru byly nalezeny další nálože, které pyrotechnici kontrolovaně odpálili. Rozšiřují ochranné zóny kolem prostorů, v nichž pracují, uzavřeli i automobilové tunely.
    12:32
    Přehlídka děl festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět se bude v Bruselu konat podle plánu od 18. do 27, dubna, pokud hostitelé nerozhodnou jinak. "My rozhodně festival nezrušíme, nebylo by to správné," řekla jeho manažerka Bohdana Rambousková. Protože však jde o veřejnou akci, nevyloučila, že se budou s ohledem na bezpečnost upravovat místa projekcí.
    12:30
    Dnešní útok v Belgii se už řadí mezi velké útoky s 20 a více oběťmi (útočníky nepočítaje). Jaké byly ty ostatní na území EU a dalších zemí západní Evropy?
    Největším teroristickým útokem dosud byl úder v Madridu v březnu 2004 (191 mrtvých). Na 130 obětí si vyžádal loňský listopadový útok v Paříži, 52 výbuchy v metru v Londýně v červenci 2005. Všechny tři provedli islamističtí extremisté. Pokud se zaměříme na ostatní zbylé útoky s více než 20 oběťmi, 85 mrtvých si vyžádal výbuch v italské Bologni v srpnu 1980 (útočila neofašistická bojůvka Nuclei Armati Rivoluzionari), 31 útok Palestinců na leteckou dopravu a letiště v Římě v prosinci 1973 (což byl útok ještě bez primárně náboženské motivace, ta se ve větším měřítku u útočníků z muslimských zemí objevila až později). V červnu 1978 zabila bomba separatistické organizace ETA ve španělsku 21 lidí.