Reportáž skončila 24. 6. 2016 0:08

Teroristické útoky v Bruselu

  • Belgie drží třídenní smutek za oběti pondělních teroristických útoků v Bruselu.
  • Atentáty si vyžádaly 31 životů a 260 zraněných.
  • Mezi útočníky byli dva bratři. Brahim Bakraoui se odpálil na letišti, jeho bratr Khalid na stanici metra Maelbeek.
  • Policie stále pátrá po dalších podezřelých. Jedním z nich je čtyřiadvacetiletý Najim Laachraoui.

  • 06:46
    Bruselské letiště Zaventem zůstává dnes mimo provoz.
    06:30
    V Belgii začíná třídenní státní smutek - památku obětí mají dnes v poledne lidé uctít minutou ticha.
    06:15
    Islámský stát pohrozil útoky dalším zemím, které jsou součástí koalice bojující proti islamistům v Sýrii a Iráku. Radikálové to uvedli ve svém prohlášení v arabštině a francouzštině, které přeložila organizace SITE, jež monitoruje stránky teroristů. V prohlášení se hovoří o "temných dnech" pro země, které se spojily v boji proti Islámskému státu s tím, že "to, co přijde, bude ještě horší a mnohem krutější".
    06:04
    23.března 2016 v 01:21, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 06:23

    Place de la Bourse v centru Bruselu. Hodina po půlnoci. pic.twitter.com/uR92gb2r3h

    06:01
    Dobré ráno, i dnes vám budeme přinášet informace z vyšetřování teroristických útoků v Bruselu on-line minutu po minutě.
    00:55
    Vážení čtenáři, náš online přenos o dění souvisejícím s teroristickými útoky v Bruselu bude pokračovat ve středu ráno.
    0:55
    Americké úřady odvolaly stav pohotovosti vyhlášený na letišti v americkém Denveru, informovala agentura Reuters. Policie zjistila, že několik podezřelých balíčků není nijak nebezpečných.
    00:31
    Chaos a panika po výbuchu na letišti v Zaventemu...
    22.března 2016 v 23:33, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 00:35

    Chaos and panic caught on video as passengers evacuate airport after #BrusselsAttacks https://t.co/0S5ZhiXhq3 https://t.co/n1nS1THnkb

    00:09
    23.března 2016 v 00:07, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 00:31

    K zavřenému Zaventem dorazil prodavač z blízkého obchodu. Zmrzlým policistům a novinářům dovezl bednu vaflí a baget. Solidarita po belgicku.

    00:06
    • Letiště v Zaventemu večer po teroristickém útoku (22. března 2016). / Autor: Petr TopičMAFRA

    23:59
    Reportérka iDNES.cz z letiště v Zaventemu:
    22.března 2016 v 23:58, příspěvek archivován: 23.března 2016 v 00:06

    U příjezdu k bruselskému letišti čekají desítky TV štábů. Dovnitř nikdo nesmí. Kolem nás jezdí jen policejní auta pic.twitter.com/iPj99Dq0MS

    23:55
    Násilí vůči nevinným lidem odsoudilo v reakci na teror v Bruselu Ústředí muslimských obcí v ČR. Odmítlo ale zneužívání takových tragédií k ospravedlnění snah o utlačování náboženských menšin. "Odsuzujeme jakékoliv násilí páchané vůči nevinným lidem bez ohledu na jejich náboženskou či etnickou příslušnost, kdekoliv na světě," píše se v prohlášení. Text obsahuje vyjádření upřímné soustrasti pozůstalým obětí bruselských atentátů i nedávných teroristických útoků v Turecku a Tunisku. "Zároveň však odmítáme zneužívání podobných tragédií k šíření nenávisti a k ospravedlnění snah o utlačování příslušníků náboženských a etnických menšin," uvedlo ústředí muslimských obcí.
    23:50
    Belgický list Le Soir vyjde ve středu s titulkem „Stát pevně“, deník MF DNES si vybral titulek „Válka ve městě“.
    22.března 2016 v 22:40, příspěvek archivován: 22.března 2016 v 23:53

    A la Une du @lesoir ce mercredi: "#TenirBon" https://t.co/cwwapndmZo pic.twitter.com/XvuO87jujY

    23:43
    350 vojáků se připojí k policistům v Praze, po stovce jich bude působit v Brně a Ostravě, k dispozici budou od středečního rána. "Vojáci budou spolu s příslušníky Policie ČR působit ve smíšených hlídkách na letištích, nádražích a dalších místech se zvýšenou koncentrací osob," popsal v tiskovém prohlášení úkol armády náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Mimořádná bezpečnostní opatření se vztahují také na jaderné elektrárny, některá velvyslanectví nebo pražské metro.
    23:25
    Atentátníci přijeli v taxíku, měli kufry a v nich se nacházely bomby, řekl novinářům Francis Vermeiren, starosta Zaventemu, kde se nachází letiště, na kterém se dnes odehrál první z teroristických útoků.
    22:59
    Prezidentský kandidát republikánů Donald Trump zareagoval na teror v Bruselu svérázně. Úřady USA by měly učinit vše, co mohou, aby získaly dostatek informací a mohly včas zabránit útokům, řekl Trump v pořadu televize NBC. "Waterboarding by byl dobrý. Kdyby se rozšířily zákony, byl bych pro mnohem víc než waterboarding," komentoval metodu simulovaného topení, kterou v minulosti používala americká CIA při výsleších osob podezřelých z terorismu. Prezident Barack Obama kruté výslechy krátce po nástupu do Bílého domu zakázal. Trump se rovněž vyslovil pro bedlivější policejní sledování muslimských svatyní ve Spojených státech. "Sledování je zapotřebí. Musíte se mešitám věnovat, ať se vám to líbí nebo ne. Švédové tyhle útoky nepodnikají, to vám tedy povídám," poznamenal Trump. "Jako prezident bych byl také velmi, velmi nekompromisní na hranicích. Některé lidi bych do země bez absolutně perfektních dokladů nepustil," vysvětlil svůj názor na migraci.
    22:54
    Předseda Evropské komise Jeane-Claude Juncker a belgický premiér Charles Michel v Bruselu položili svíčku na památku obětí.
    22.března 2016 v 20:21, příspěvek archivován: 22.března 2016 v 22:50

    Solidarité avec la Belgique. Ce soir je suis belge. @CharlesMichel pic.twitter.com/rgjlMQSGlO

    22:43
    Část letiště v americkém Denveru byla dnes kvůli blíže neupřesněné bezpečnostní hrozbě evakuována. Informoval o tom list The Denver Post s odvoláním na místní představitele. Evakuace se týká části hlavního terminálu nedaleko parkovišť určených pro krátkodobé zastavení za účelem vyložení a naložení cestujících a jejich zavazadel. Žádný z letů nebyl zrušen, je ale možné, že dojde k jejich zpoždění. Detaily o případné hrozbě zatím nebyly zveřejněny. Do západní části terminálu je zakázán vjezd vozidel, východní část zatím pro pasažéry funguje normálně.
    22:37
    Německá policie v úterý zatkla tři lidi v autě s belgickou SPZ v blízkosti hranic s Rakouskem a zahájila vyšetřování. Tři podezřelí z Kosova byli zatčeni ještě před útoky v Bruselu. Policisté je zatkli v Bavorsku poté, co obdrželi výstrahu od zpravodajské služby. "Vyšetřování začalo pro podezření z plánování vážného kriminálního činu proti státu, protože zde bylo takové oznámení," uvedl mluvčí policie. Informovala o tom agentura Reuters.
    Načíst další