Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 24. 6. 2016 0:08

Teroristické útoky v Bruselu

  • Belgie drží třídenní smutek za oběti pondělních teroristických útoků v Bruselu.
  • Atentáty si vyžádaly 31 životů a 260 zraněných.
  • Mezi útočníky byli dva bratři. Brahim Bakraoui se odpálil na letišti, jeho bratr Khalid na stanici metra Maelbeek.
  • Policie stále pátrá po dalších podezřelých. Jedním z nich je čtyřiadvacetiletý Najim Laachraoui.

  • 22:30
    • Svíčky kolem belgické vlajky umístěné na náměstí Republiky v Paříži (22. březen...

      Svíčky kolem belgické vlajky umístěné na náměstí Republiky v Paříži (22. březen 2016) / Autor: Reuters

    22:12
    Podle europoslance Jiřího Pospíšila byl dnešní útok symbolicky zaměřen proti EU. I stanice metra byla vybrána pro své umístnění nedaleko evropských institucí, řekl Pospíšil pro Českou televizi.
    21:53
    Pumový útok v letištní hale v Bruselu vyvolává otázky, nakolik by se měla zpřísnit bezpečnostní opatření při vstupu do budovy letiště. Za lehkomyslný považují přístup většiny evropských zemí k bezpečnostním opatřením zejména ty státy, které mají s terorismem zkušenosti, jako je Izrael, Keňa nebo Turecko. V těchto zemích je nemyslitelné, aby se do letištní budovy lidé dostávali naprosto volně, jako třeba v Bruselu, ale například i v Praze.
    21:40
    Stovky lidí se sešly v centru Bruselu u budovy burzy, aby uctili památku obětí dnešních útoků.
    22.března 2016 v 21:24, příspěvek archivován: 22.března 2016 v 21:40

    Child at candle lit vigil in #Brussels Place de la Bourse pic.twitter.com/evpanDObsS

    21:32
    „Pro úkolové uskupení v Praze budou vyčleněni vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení. Pro dvě úkolová uskupení na Moravě budou určeni příslušníci 7. mechanizované brigády,“ řekl k zapojení vojáků do obrany Česka Jan Šulc z Generálního štábu Armády ČR.
    21:14
    Svobodu a demokracii musíme bránit proti teroru, řekl studentům Bělobrádek v Havlově institutu v Miami. Památku obětí z Bruselu uctil minutou ticha.
    21:09
    Pro zajištění bezpečnosti čeští ministři souhlasili také s nasazením až 550 vojáků na dobu dvou měsíců. Vláda tak reagovala na dnešní teroristické útoky v Bruselu.
    21:01
    První stupeň ohrožení terorismem v Česku platí i s posvěcením vlády. Po večerním setkání vlády to oznámil Bohuslav Sobotka na večerní tiskové konferenci.
    20:55
    Barack Obama řekl, že koalice vedená Spojenými státy bude v reakci na bruselské útoky pokračovat v útocích na cíle patřící Islámskému státu v Iráku a Sýrii. "Půjdeme po nich," řekl Obama pro ESPN během jeho návštěvy Kuby.
    20:47
    Belgická vláda vyzvala obyvatele, aby zítra v poledne drželi minutu ticha za oběti bruselských útoků.
    20:08
    • Brusel po teroristickém útoku (22. března 2016).

      Brusel po teroristickém útoku (22. března 2016). / Autor: Michal Rapco iDNES.cz

    20:07
    • Brusel po teroristickém útoku (22. března 2016).

      Brusel po teroristickém útoku (22. března 2016). / Autor: Michal Rapco iDNES.cz

    20:07
    • Brusel po teroristickém útoku (22. března 2016).

      Brusel po teroristickém útoku (22. března 2016). / Autor: Michal Rapco iDNES.cz

    19:54

    „V Bruselu začaly jezdit tramvaje. Ale vlaky ještě zatím nejezdí. Na hlavní nádraží se sjíždějí autobusy ze všech směrů a odvážejí davy čekajících lidí. Ve městě jsou hrozné zácpy. I proto jsou prázdné stojany na kola, protože to je jediný způsob, jak se po městě pohybovat. V restauraci v hotelu, kam jsme se právě vrátili, odpočívají záchranáři, v jejich tvářích je vidět únava. Lidé ve městě jsou ale už klidní, procházejí se v parku, běhají, sedí v kavárnách. Asi už si zvykli...,“ napsal z Bruselu spolupracovník iDNES.cz Michal Rapco.

    • Brusel po teroristickém útoku (22. března 2016).

      Brusel po teroristickém útoku (22. března 2016). / Autor: Michal Rapco iDNES.cz

    20:00
    Stejně jako po útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo loni v lednu a pařížských teroristických útocích z 13. listopadu zaplavily i po dnešních atentátech v Bruselu sociální sítě karikatury, pomocí nichž se lidé snaží proti teroru bojovat humorem. Ústřední postavou kreseb je přitom Čurající chlapeček, symbol belgické metropole.
    22.března 2016 v 12:51, příspěvek archivován: 22.března 2016 v 19:59

    #jesuismannekenpis pic.twitter.com/Y1PrVtR7JS

    19:42
    Při razii na bruselském předměstí Schaarbeek našla policie výbušninu, vlajku Islámského státu a chemické látky. Razie probíhají po celé Belgii.
    19:25
    Tajné služby USA se podle Reuters domnívají, že pachatelé útoků v Bruselu byli spojeni s Abdeslamem, podezřelým z podílu na atentátech v Paříži.
    19:10
    Podle zpravodaje České televize měli dva muži, zachycení na fotografii z letiště, na levé ruce rukavici. To údajně může znamenat, že pod ní měli detonátor, pomocí kterého se pak odpálili.
    18:55
    Podle belgického prokurátora Frédérica van Leeuwa je ještě „příliš brzy“ na to, aby byl dnešní útok v Bruselu spojován s listopadovými atentáty v Paříži.
    18:20
    Bruselské letiště má být uzavřeno i po celou středu. Ředitel letiště uvedl, že o možném otevření ve čtvrtek se rozhodne po novém vyhodnocení situace.