Experti: USA ´uklidí´ v Iráku do června

  • 91
Invaze USA do Iráku během dvou měsíců je víc než pravděpodobná, vyplynulo z průzkumu agentury Reuters. Válka pak skončí do konce června, míní oslovení experti na Blízký východ a vojenství. Zároveň se domnívají, že Washington má dobrou šanci dosáhnout rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která úder podpoří. Saddám Husajn se podle nich nevzdá funkce prezidenta po dobrém.

Agentura Reuters oslovila dvacet expertů z USA, Evropy, Asie a Blízkého východu. Dvě třetiny z nich myslí, že irácký prezident Saddám Husajn má stále značné zásoby chemických a biologických zbraní.

"Pokud USA budou mít pocit, že mohou získat druhou rezoluci, tak se o ní určitě pokusí. Pokud ne, tak se nebudou ptát. Koalice je širší, než vyplývá z veřejných prohlášení. Když půjde do tuhého, přidají se další země, protože chtějí být součástí mírového urovnání," míní Sarah Emersonová z organizace Energy Security Analysis v Bostonu.

Někteří odborníci si myslí, že především Francie nakonec válku podpoří a možná dokonce poskytne vojenskou podporu. Všichni kromě jednoho se shodli, že USA podniknou invazi do konce března.

Odborníci se však rozcházejí v názoru, do kdy budou jednotky plně připravené na útok. Deset se domnívá, že všichni vojáci budou na místě, aklimatizováni a připraveni na boj až v druhé půli března. Devět si myslí, že tomu tak bude koncem února.

Většina odborníků je přesvědčena, že válka bude trvat nejvýše tři měsíce, i když jeden si myslí, že to bude trvat déle. Podle osmi však bude po všem do měsíce.

Hodně se lišily odhady toho, jak dlouho pak zůstanou americké jednotky v Iráku - od šesti měsíců do deseti let. Polovina expertů se domnívá, že OSN podpoří invazi, zatímco osm odhaduje šance na 50:50.

Mnoho dotázaných si nebylo ještě před nedávnem útokem jisto. Konsensus v tomto smyslu se vytvořil tento týden po nečekaně kritické zprávě inspektorů OSN a poté, co USA vystupňovaly válku slov.

Někteří odborníci se však obávají, že vojenské vítězství neoslabí v mnoha asijských a muslimských zemích rostoucí cynismus týkající se role OSN.

"Není to vnímáno jako výběr mezi Bushem a Husajnem, ale jako mezi Bushem a mezinárodním právem," řekl Ingolf Kiesow ze švédské Agentury pro vojenský výzkum. "Trochu mě to děsí. Není to ten případ, že pax americana, americký mír, bude akceptován. Vůbec ne."

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Irák, Saddám Husajn

Video