Europarlament probral zprávu o stavu na Slovensku po vraždě Kuciaka

  • 7
Evropský parlament se zabýval zprávou skupiny europoslanců, která navštívila Slovensko kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Dokument konstatuje, že v zemi přetrvávají obavy z korupce, která podkopává principy právního státu, a upozorňuje na dlouhodobé problémy s nezávislostí justice.

Šéfka delegace, nizozemská europoslankyně Sophia Veldová, ocenila, že na Slovensku už v souvislosti s dvojitou vraždou padlo obvinění. Evropskou komisi pak vyzvala, aby usilovala o posílení evropské policejní agentury Europol.

Skupina europoslanců absolvovala podobnou misi na Maltě, kde byla v roce 2017 zavražděna reportérka Daphne Caruanová Galiziová.

„Pracovní skupina v průběhu své činnosti odhalila několik obecných nedostatků, které mohou oslabovat právní stát, dělbu moci a nezávislost soudnictví v některých členských státech,“ uvedli autoři textu, o němž poslanci budou debatovat a v dubnu hlasovat. 

Text také zdůrazňuje, že vražda Caruanové Galiziové, Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vyvolala obavy mezi novináři v celé Evropské unii.

Bomba v autě zabila maltskou novinářku, případ bude vyšetřovat FBI

Podle slovenské prokuratury čin souvisel s investigativní prací novináře. Z objednání vraždy nedávno vyšetřovatel obvinil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Ten byl jedním z lidí, kterým se Kuciak ve svých článcích často věnoval.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich, Antonia Vadaly, na blízké spolupracovníky tehdejšího premiéra Roberta Fica. Podle prokurátora se italská stopa v případu Kuciakovy vraždy nepotvrdila.

Vražda vyvolala v zemi největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989 a také politickou krizi. V zájmu jejího řešení rezignoval z funkce premiér Robert Fico.

V únoru uplynul od Kuciakovy vraždy jeden rok (2/2019):

21. února 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video