Podezřelý muž byl úřadům známý jako radikální islamista. (2. prosince 2023)

Podezřelý muž byl úřadům známý jako radikální islamista. (2. prosince 2023) | foto: Reuters

Během svátků se v EU zvyšuje riziko teroristických útoků, varovala eurokomisařka

  • 44
Válka mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás vede k polarizaci společnosti, a výrazně tak zvyšuje riziko teroristického útoku v Evropské unii během svátků. V úterý to uvedla eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. Její obavy vycházejí z informací členských zemí, ale i nárůstu antisemitismu a činů hnaných nenávistí vůči muslimům.

Johanssonová neuvedla žádné konkrétní informace, které ji vedly k těmto obavám. Zmínila sobotní útok v Paříži, při němž radikální islamista zavraždil německého turistu. „EU poskytne na dodatečné zajištění bezpečnosti 30 milionů eur (730 milionů korun),“ řekla eurokomisařka po úterní schůzce ministrů vnitra unijních zemí v Bruselu.

Kvůli Gaze zabil v Paříži turistu. Je věrný Islámskému státu, uvedl prokurátor

Obdobné obavy vyjádřila podle stanice BBC i německá ministryně vnitra Nancy Faeserová, která prohlásila, že EU musí bedlivě sledovat hrozby a propagandu, protože existuje vysoké riziko další „radikalizace násilných islamistických pachatelů“.

Němce děsí hrozba teroru na vánočních trzích, za týden zatkli tři strůjce útoků

Minulý týden policie v německé spolkové zemi Dolní Sasko zatkla mladého muže, který je podezřelý, že se chystal spáchat teroristický útok v období Vánoc. O několik dní dříve německé úřady zatkly dva mladíky, kteří údajně plánovali nechat vybuchnout dodávku na vánočním trhu v Leverkusenu v Severním Porýní-Vestfálsku.

Od propuknutí bojů mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem 7. října zaznamenaly evropské země nárůst antisemitských činů, konalo se i mnoho demonstrací na podporu Izraele i Palestinců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video