ilustrační snímek | foto: AP

V EU nepanuje shoda na sankcích proti Rusku, na jednání zbývá poslední den

  • 19
Na detailech desátého balíku sankcí proti Rusku se velvyslanci zemí Evropské unie se v úterý opět neshodli. Jedná se o balík sankcí, které chce evropský blok přijmout nejpozději v pátek na výročí ruského vpádu na Ukrajinu.

Informaci ČTK sdělil diplomatický zdroj, podle něhož se státy nedokázaly dohodnout na objemu omezení exportu ruského syntetického kaučuku. Zástupci unijních států budou o nové sadě opatření znovu jednat v pátek dopoledne a diplomaté očekávají, že se zbývající neshody podaří vyřešit.

Evropská komise začátkem února navrhla nový sankční balík, který má podle její šéfky Ursuly von der Leyenové zasáhnout ruský export v hodnotě deseti miliard eur (237 miliard korun). Cílem sankcí má být také několik dosud nepostižených ruských bank, vývoz vojensky využitelných technologií či ruští propagandisté.

Rusko přechází na válečnou ekonomiku, Západ zpřísní vymáhání sankcí

Zástupci unijních zemí ve čtvrtek jednali o konečné podobě balíku druhý den v řadě, opět se však na všech detailech nedohodli. Hlavní neshody panovaly okolo zákazu vývozu syntetického kaučuku, který navrhlo Polsko.

Skupina zemí si však vyjednala rozsáhlé výjimky například s ohledem na výrobu pneumatik, kterou by podle nich omezení zasáhlo. Pro Varšavu jsou však výjimky příliš velké a omezení vývozu téměř pozbývá smyslu.

Diplomaté nicméně očekávají, že v pátek se státy na posledních detailech balíku shodnou.

21. února 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video