Diskuze

KOMENTÁŘ: Jako v Mexiku? Evropa se mění v hledáčku drogových kartelů

Evropské státy, Česko nevyjímaje, jsou pro kartely z Jižní Ameriky stále více lákavým odbytištěm drog. Ročně se v EU protočí v drogách astronomických 31 miliard eur a praktiky v některých městech začínají připomínat Mexiko, píše ve svém komentáři pro MF DNES bývalý český velvyslanec v Peru a v Ekvádoru Michal Sedláček.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OO

O77l47d37a 25O90l89e37š

1. 4. 2024 21:52

Evropa se mění, spíš než v Mexiku si v některých čtvrtích připadáte jak někde na blízkém východě, případně v Africe.

0 0
možnosti
ZH

Obnovit trest smrti a u drogových gangů dokonce i ve zkrácené formě. Nic jiného nepomůže.

0 2
možnosti
MB

Kdyz zajdu jeste kousek dale, co by se stalo, kdyby registrovani narkomane dostavali odmerenou davku cisteho (bez omitek a jinych veci co v nem jsou) heroinu? Treba za odvedeni nejakych verejnych praci?

Nepredavkovavali by se fentanylem a nekvalitnim heroinem, nemuseli by denne chodit krast do obchodu..

Opet by prisly zkratka drogove mafie, vcetne islamistickych extremistu..

10 0
možnosti
MB

Naprostou vetsinu problemu by vyresila legalizace nekterych drog. Staci se podivat na pokus s alkoholovou prohivici v USA - pit se neprestalo, jen kolem toho narostl rganizovany zlocin, lide umirali v rpestrelkach nebo po vypiti nekvalitniho alkoholu (metanolu). A stat prisel o danove prijmy, respektive se presunuly do kapsy organizovaneho zlocinu. A naproti tomu statu narostly vydaje na boj s oragnizovanym zlocinem, ktery si prohibici sam vytvoril.

Co se stane kdyz se zlegalizuje treba kokain? Produkce muze prejit pod kontrolu jihoamerickych vlad, ty usetri na boji s kartely a vydelaji na danich. Lide preatnou umirat, kvalita droghy bude pod kontrolou. Stejne tak a americka Evropske vlady usetri na represi a vydelaji na danich(na ukor kartelu), prestanou zbytecne umirat lide..

A usetrene a vydelane penize se daji z casti invetsovat do ruznych preventivnich a vzdelavacich programu pro mladez apod.

Valka proti drogam se neda vyhrat, daji se jen minimalizovat skody. Legalizaci.

13 0
možnosti
TT

Kdo věří, že prohibice vede ke snížení konzumace a produkce, je - ehm - hodně zvláštní. Anebo to jen tvrdí, protože v prohibičním aparátu jsou taky pěkně teplá místečka.

9 2
možnosti
MV

Nic ve zlém, ale v minulosti bylo požívání drog legální od opia přes hašiš až k heroinu a právě z důvodu jaký to mělo dopad na společnost, tak došlo k zákazu a potírání jejich užívání... nyní se vracíme k tomu co již jednou lidstvo absolvovalo... holt kdo si nepamatuje historii si ji musí zopakovat...

A za mě je docela úsměvné, že společnost co se snaží omezit alkohol a zakázat tabák současně povoluje užívání marihuany a dalších opiátů...

5 7
možnosti

Opravdu je kokain tak závažná droga, aby se nedala zlegalizovat?

Závažnější než marihuana a alkohol?

Vždyť za první republiky bylo jeho užívání ve společnosti běžné, nikdo se nad tím zvlášť nepozastavoval.

A dnes? V užívání se nic nezměnilo, užívají ho podnikatelé, management, umělci, politici ... . Tedy kromě ceny kokainu, způsobené jeho zákazem a z toho mnoho vyplývajících problémů, zvláště kriminalita a v neposlední řadě neskutečný balík peněz z rozpočtů mnoha zemí vynakládaný na jeho potírání.

7 5
možnosti
MV

Ano v minulosti to bylo běžné, stejně jako opium, heroin, hašiš, atd...

Právě proto, že to bylo legální tak to lidé brali, a protože to brali tak to mělo určité dopady na společnost. Můžete si dohledat fotografie uživatelů z doby kdy to bylo legální a možná pochopíte proč to ve výsledku začalo společnosti vadit a proč došlo k zákazu užívání... a to dokonce s trestáním konzumentů...

Zde skutečně ukázkově platí to, že ten kdo nezná svoji historii tak si ji musí zopakovat...

A mě skutečně udivuje, že společnost co zakazuje tabákové produkty, a chce postupně odbourat i alkohol současně s tím legalizuje drogy... tabák kouřit je špatné, ale marihuanu je módní...

4 8
možnosti
ZP

Dalším problémem je náš drogový, bohužel ne protidrogový, koordinátor Vobořil. Ten jde kartelům na ruku, stejně jako Piráti a jejich zpívající Fialka v europarlamentu. Hanba je to.

1 13
možnosti
JT

J53a51n 76T47o24m65a58n

1. 4. 2024 15:56

Všichni jsou už v Mexiku...

2 0
možnosti