Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis při projevu na klimatickém summitu OSN v New...

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis při projevu na klimatickém summitu OSN v New Yorku (23. září 2019) | foto: Reuters

Dejte Turecku více peněz kvůli velkému počtu migrantů, žádá řecký premiér

  • 81
Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval EU, aby pomohla Turecku dalšími financemi na migrační politiku, a zároveň upozornil na narůstající počty migrantů připlouvajících z Turecka na řecké ostrovy v Egejském moři. O čtvrtečním vyjádření Mitsoakise po schůzce s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem v New Yorku informoval server Euractiv.

„Je jasné, že potřebujeme novou dohodu. Ankara musí dodržovat své závazky z předchozích dohod a EU musí uznat, že Turecko hostí miliony uprchlíků a potřebuje další finanční pomoc i po roce 2019,“ citoval Euractiv řeckého premiéra. V Turecku žije přes 3,6 milionu syrských uprchlíků a Erdogan v posledních měsících opakovaně pohrozil, že pomyslnou bránu do Evropy otevře.

Předchozí dohoda Bruselu s Ankarou, v níž EU slíbila Turecku šest miliard eur za pomoc při zvládání migrační vlny z Blízkého východu a která začala platit na jaře 2016, výrazně snížila příliv běženců z Turecka do Řecka.

Letos se ale Řecko stalo opět hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy poté, co jí loni bylo Španělsko a před ním Itálie.

Evropská komise (EK) tento týden na dotaz serveru Euractiv uvedla, že si je vědoma narůstajícího počtu migrantů proudících z Turecka do Řecka a Bulharska, ale nový balík pomoci Turecku v brzké době vyloučila. Na větší migrační vlnu si minulý týden stěžoval i bulharský premiér Bojko Borisov.

„Jsme si vědomi narůstajícího počtu příchodů (migrantů) do Řecka a Bulharska. Ale je třeba říci, že tyto počty jsou mnohem nižší než ty před uzavřením (migrační dohody) EU-Turecko,“ řekla serveru Euractiv tento týden mluvčí EK Natasha Bertaudová. Dohoda s Tureckem byla reakcí na masovou migrační vlnu z roku 2015, kdy do EU dorazilo přes milion běženců, z toho na 860 tisíc přes Řecko.

Uprchlická centra jsou přeplněná

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo do Řecka z Turecka od letošního ledna ke konci minulého týdne 41 940 migrantů, z toho 32 685 přes moře. Podle dohody mezi Tureckem a EU z roku 2016 by měli být vráceni zpět, právní postupy jsou však na zatížené řecké straně už řadu let pomalé.

Řecké ostrovy v Egejském moři se tak dlouhodobě potýkají s přeplněnými uprchlickými centry. Na pěti ostrovech žije ve státních uprchlických centrech přes 28 tisíc běženců, uvedl v pátek řecký deník Kathimerini. Například na ostrově Lesbos žije v táboře Moria a jeho okolí asi 13 tisíc lidí, přitom tábor byl postaven pro tři tisíce osob.

Řecký ministr pro civilní obranu Michalis Chrysochoidis v pátek proto jednal se zástupci řeckých regionů o plánu přemístění asi 10 tisíc žadatelů o azyl z řeckých ostrovů na pevninu.

Migrantů v Řecku opět přibývá, jako by se naplňovala Erdoganova hrozba

Deník Kathimerini také napsal, že podle jeho zdrojů Řecko na schůzce ministrů vnitra a spravedlnosti EU v Lucemburku 8. října navrhne, aby bylo zahrnuto do podobného mechanismu přerozdělování migrantů, který dohodly v pondělí na Maltě Německo, Francie, Itálie a Malta. Ty řešily problém běženců zachráněných v centrálním Středomoří humanitárními loděmi a shodli se na dočasném dobrovolném mechanismu jejich přerozdělování. Výhrady má i Španělsko, které také chce, aby se mechanismus netýkal jen centrálního Středomoří a zahrnul i migranty zachráněné pobřežní stráží.

Mitsotakis zastává tvrdší postoj v migrační politice než jeho předchůdce Alexis Tsipras, který stál v čele řecké vlády do začátku letošní července, a chce více tlačit na ostatní země EU, aby Řecku s migrací pomohli, uvedl server Euractiv.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video