(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Europoslanci proberou dotace Agrofertu, střet zájmů je o výkladu, píše Babiš

  • 157
Poslance Evropského parlamentu ve středu mimo jiné čeká debata o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Vzejít by z ní mělo usnesení adresované Evropské komisi, o němž budou poslanci hlasovat ve čtvrtek. Podle Babiše je otázka údajného střetu zájmů věcí výkladu předpisů EU.

Debata o Babišovi čeká poslance od 18:00 SEČ. Předběžné návrhy obsahují například výzvy k dočasnému zastavení dotací pro Agrofert či k rychlému a podrobnému prošetření Babišova případu. Diskusi prosadil na program EP klub evropských Zelených.

Evropská komise, jejíž analýza koncem listopadu problém znovu zmínila, se k němu dosud veřejně nevyjádřila. Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger kvůli němu napsal Babišovi dopis, premiér mu poté v pondělí také písemně odpověděl.

Jak Babiš píše v dopise, otázka jeho údajného střetu zájmů kvůli Agrofertu závisí na výkladu nových evropských předpisů a stanovisko Evropské komise budou zkoumat právníci českého kabinetu.

Premiér také připomněl, že vláda začátkem prosince na základě prvotní právní analýzy dospěla k závěru, že vše je v souladu s českými i evropskými předpisy.

Evropská komise začala prověřovat možný střet zájmů Babiše kvůli Agrofertu

Babiš rovněž Oettingera ujišťuje, že Česká republika bude dodržovat své povinnosti vyplývající z členství v EU a že „osobně podnikne takové kroky, aby všechny jeho aktivity byly plně v souladu s evropskou legislativou“. Slíbil, že v záležitosti možného střetu zájmů bude s Evropskou komisí úzce spolupracovat.

Zatímco někteří čeští poslanci zvažují, že ve čtvrtek rezoluci v závislosti na její konkrétní podobě podpoří, jiní včetně členů hnutí ANO jsou přesvědčeni, že EP by měl zvolit zdrženlivější přístup a dát Česku možnost situaci vyřešit.

Členové klubu evropských Zelených se podobně jako řada dalších europoslanců domnívají, že Babiš stále profituje z činnosti Agrofertu, který převedl do svěřeneckého fondu.

Protože zároveň rozhoduje mimo jiné o zemědělských prioritách české vlády, neměla by podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů. Unijní právníci tvrdí, že Babiš je podle pravidel platných od léta ve střetu zájmů bez ohledu na to, že jeho podniky jsou ve svěřeneckém fondu.

3. prosince 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video