Kontroverzní plastika výtvarníka Davida Černého pobouřila Slováky i Bulhary.

Kontroverzní plastika výtvarníka Davida Černého pobouřila Slováky i Bulhary. | foto: Michal Půr, ČTK

Entropa naštvala dánskou umělkyni, Černý se jí trefil do jména

  • 123
(Od zvláštní zpravodajky MF DNES v Bruselu) Ne všichni autoři už proslulé české plastiky Entropa byli smyšlení. Bruselskou kamufláž velmi špatně nese Dánka Susan Malberg Albertsenová. David Černý a jeho kolegové ji uvedli jako spoluautorku dánského modelu země z lega. Ona ale svoje autorství popírá.

"Moje práce to není," řekla Albertsenová dánské tiskové agentuře Ritzau a byla podle novinářů dost naštvaná.

Kdyby Dánsko ve skládačce zemí vypadalo jako belgická bonboniéra nebo irské dudy, asi by se tolik nenamíchla. Jenže v legu je zřetelně vidět obrázek připomínající karikaturu Mohameda s roznětkou v turbanu.

Právě karikatury proroka otištěné v dánském tisku před třemi lety vyvolaly násilné demonstrace muslimů po celém světě a bojkot dánského zboží.

Navíc, Susan Malberg Albertsenová je taky umělkyně, i když tvoří africké a divadelní masky nebo figuríny. "Je to velmi nepříjemné," dodala pro dánskou agenturu, které se podařilo ji zkontaktovat.

PŘEČTĚTE SI

Češi ustoupili Bulharům, z plastiky v Bruselu zmizí turecký záchod

David Černý se na tiskové konferenci dánské umělkyni omluvil za vzniklé problémy. Popřel ale, že by v dánské skládačce viděl Mohameda. "Byla to náhoda," prohlásil.

Jeho slovenský kolega Viktor Frešo ale zpravodajce Hospodářských novin přiznal, že v noci před čtvrtečním rozhýbáním plastiky si ještě trochu s legem pohráli. "Byli jsme tu do půl páté ráno a trochu přeházeli kostičky," řekl reportérce. Ale i přes tento zásah zůstal motiv vousatého panáčka s turbanem zřetelný.

Entropa se dotkla i národní hrdosti Bulharů a Slováků, jejichž země jsou zpodobněny jako turecký záchod a jako zabalený uherák převázaný špagátkem v barvách maďarské trikolory.

Zatímco Slovákům stačila omluva, Bulhaři řekli, že uvítají, když záchody z plastiky zmizí. „Domluvili jsme se s Bulhary, že ji v příštích dnech buď sundáme, nebo zahalíme,“ řekl Jan Vytopil z českého Stálého zastoupení při EU. Aféru si včera řádně "vychutnal" i český velvyslanec v Bulharsku Martin Klepetko. V Sofii dostal jako dárek záchodovou mísu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video