ilustrační snímek | foto: AP

První evropská oběť e-cigaret? Otec zesnulého má jasno, lékaři podezření

  • 75
Elektronické cigarety mají možná svou první evropskou oběť. Na začátku listopadu zemřel osmnáctiletý Belgičan Raphaël Pauwaert. Příčinu smrti doktoři přesně neurčili, neexistuje totiž žádný průkazný test úmrtí na následky kouření e-cigaret - všechny ostatní hypotézy však již vyloučili.

„Hrál ragby, takže to byl silný hoch. Během jednoho týdne jsem pozoroval, jak se z něj stala troska. Po šestadvaceti dnech v kómatu jsme ho museli pohřbít,“ řekl jeho otec Thierry Pauwaert britskému deníku The Telegraph.

Pauwaert dostal elektronickou cigaretu letos ke svým osmnáctým narozeninám. Brzy poté, na konci září, se u něj začalo projevovat onemocnění plic. Na začátku října mu plíce zcela selhaly a nebyly již schopny samy zajistit okysličení těla. Téměř měsíc strávil muž v umělém spánku, než byl 6. listopadu odpojen od přístrojů.

„Doufám, že smrt mého syna může pomoci zabránit dalším úmrtím spojeným s e-cigaretami,“ dodal jeho otec.

Belgické úřady případ ještě jako smrt následkem kouření neuzavřely. „V tomto okamžiku nemáme žádné jasné vodítko spojující smrt tohoto mladého muže s kouřením e-cigaret,“ uvedl mluvčí belgických Federálních veřejných služeb Jan Eyckmans portálu Politico.

Děti si oblíbily elektronické cigarety. Snáze tak zatají kouření ve škole

Pauwaertovi doktoři tak mají formálně jen podezření, že za nemoc může kouření. Jiná hypotéza jim však nezbyla. Nešlo by navíc o první případ. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (anglicky Centers for Disease Control and Prevention, zkratka CDC) eviduje 42 smrtí spojených s užíváním e-cigaret. Nejmladší oběti bylo pouhých 17 let.

Počet lidí diagnostikovaných s plicním onemocněním v důsledku kouření e-cigaret ve Spojených státech již přesahuje dva tisíce. Obdobná data pro Evropu nejsou dostupná, žádný případ úmrtí se však v médiích dosud neobjevil.

Proč se kouření e-cigaret takto projevuje, zůstává předmětem zkoumání. CDC poukazuje na formu vitamínu E, který experti v mnoha náplních objevili jako součást konopného oleje. Po jeho přítomnosti nyní pátrají i v náplni, kterou používal Pauwaert, píše belgický server Het Laatste Nieuws.

Lidé v USA umírají kvůli THC, řekl v Rozstřelu obchodník s e-cigaretami:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video