Ekvádorský ministr zdravotnictví Juan Carlos Zevallos.

Ekvádorský ministr zdravotnictví Juan Carlos Zevallos. | foto: Profimedia.cz

Ekvádorský ministr měl zajistit vakcínu své matce, parlament ho chce odvolat

  • 15
Ekvádorský ministr zdravotnictví Juan Carlos Zevallos je podezřelý z podvodu při distribuci očkování proti covidu-19. Podle zveřejněných zpráv ministr dovezl očkovací látky do soukromého pečovatelského domu, kde žije jeho matka, napsala v pátek agentura Reuters. Preparáty původně měla dostat jedna veřejná nemocnice.

Ministr uvedl, že neví, proč by jeho matka neměla být zahrnuta do plánu očkování.

Ekvádorský parlament jednomyslně vyzval prezidenta Lenína Morena, aby Zevallose odvolal. 

Prezident tak zatím neučinil. Samotný ministr tento týden uvedl, že nehodlá odejít z vlády. „Ještě jsme s prací neskončili, nemůžeme si teď dovolit polevit,“ uvedl.

Ekvádor si u společnosti Pfizer objednal dva miliony dávek vakcíny proti covidu-19. V únoru má země obdržet 86 tisíc dávek. Země minulý týden spustila zkušební program očkování zdravotníků a seniorů v pečovatelských domech. Ekvádor registroval také přípravek od společnosti AstraZeneca.

Během epidemie se v šestnáctimilionové zemi nakazilo koronavirem zhruba 246 tisíc lidí. Přibližně deset tisíc lidí nakažených koronavirem zemřelo. Úřady se ale domnívají, že skutečný počet mrtvých v souvislosti s nemocí covid-19 je o pět tisíc vyšší.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video