Trička s jasnými nápisy a portréty novopečeného prezidenta symbolizují změnu

Trička s jasnými nápisy a portréty novopečeného prezidenta symbolizují změnu | foto: Reuters

Předám moc do rukou lidu, sliboval v centru Káhiry nový egyptský vůdce

  • 9
Nový egyptský prezident Muhammad Mursí před desetitisícovým davem na náměstí Tahrír v Káhiře složil symbolickou prezidentskou přísahu. Podle agentury Reuters mimo jiné uvedl, že neexistuje žádná moc nad mocí lidu, a slíbil "civilní" stát. Egypťanům slíbil, že osvobodí demonstranty, kterým hrozí soud.

V projevu před desetitisíci lidmi se nazval vůdcem "revoluce" a slíbil, že bude pokračovat revoluce zahájená v loňském roce. Mursí zvítězil v prezidentských volbách jako kandidát Muslimského bratrstva, které klade důraz na zákony islámu. Je prvním demokraticky zvoleným prezidentem v dějinách Egypta a bude do funkce formálně uveden v sobotu.

Prezident Mursí se v projevu obrátil "ke svobodnému světu" a muslimským i křesťanským obyvatelům Egypta. Řekl, že se "nebojí nikoho kromě boha" a v přísaze podle agentury AFP prohlásil, že bude "chránit republikánské zřízení... a nezávislost" Egypta.

Mursí se k veřejnosti obrátil poprvé od nedělního vyhlášení výsledků voleb. Slíbil, že osvobodí zadržované egyptské demonstranty, kterým hrozí vojenský soud. Prohlásil také, že se bude zasazovat o propuštění slepého šajcha Umara Abdara Rahmána, který byl v lednu 1996 v New Yorku odsouzen za teroristické spiknutí proti USA a za přípravu atentátu na někdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Abdar Rahmán je duchovním vůdcem militantní islamistické organizace Islámské seskupení (Gamá al-Islamíja), která je od 2006 součástí světové teroristické sítě Al-Káida.

Podle zahraničních agentur novopečeného prezidenta zřejmě čeká boj o moc s dosud vládnoucí armádou. Vojsko vede Egypt od loňska, kdy odstoupil bývalý prezident Husní Mubarak.

Po prezidentských volbách by mělo moc předat civilistům. Proti pravomocím generálů v pátek před Mursího projevem na Tahríru demonstrovaly tisíce lidí.

Kritizovali rozpuštění parlamentu a žádali, aby se armáda vzdala znovu přisvojených pravomocí. Organizátoři dnešního protestu chtějí docílit zrušení rozhodnutí ústavního soudu, podle něhož byla část poslanců zvolena v rozporu se zákonem. Armáda proto parlament rozpustila a část jeho pravomocí převzala a zároveň omezila i pravomoci prezidenta. Protesty mají pokračovat poklidnými shromážděními až do odvolání soudního rozhodnutí.

"Celá revoluce, nebo nic. Pryč s vojenskou vládou!" volali během dne demonstranti.

Mursí měl původně složit zákonem předepsanou přísahu před parlamentem, ale vzhledem k situaci ji složí v sobotu dopoledne před ústavním soudem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video