VIDEO: Egypt pohltila oblaka prachu. Písečná bouře uzavřela průplav

  • 2
Nárazy větru dosahovaly rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a vlny bouřily až do výšky čtyř metrů - Egypt na sklonku týdne zasáhla písečná bouře. Udeřila v centru Káhiry, kde zemřel jeden člověk, a také v Suezském průplavu. Tam uzavřela dva rudomořské přístavy.

V centru Káhiry se v důsledku písečné bouře zřítil velký reklamní bilboard, který zabil jednoho člověka. Dalších pět lidí je zraněných. „V hlavním městě s více než 20 miliony obyvatel náhle potemněla obloha a přes rozlehlé město se přehnala písečná bouře s obrovskými oranžovými chuchvalci,“ píše agentura Africanews.

Deník al-Ahram doplnil, že za smrtí jednoho člověka stál silný vítr, který strhl billboard. Ten následně spadl na projíždějící motorku.

OBRAZEM: Písečná bouře zbarvila Irák do oranžova, ztížila dýchání a dopravu

Bouře zabrzdila i jednu z nejrušnějších vodních cest světa. Dva rudomořské přístavy podél Suezského průplavu byly ve čtvrtek uzavřeny právě z důvodu silného větru, informuje BBC. Nárazy větru na některých místech dosahovaly rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a vlny přesahovaly čtyři metry.

Egyptské ministerstvo zdravotnictví doporučilo obyvatelům, aby nosili ochranné masky a omezili vycházky.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video