Obama podle Edwarda Kennedyho připomíná JFK ve své době.

Obama podle Edwarda Kennedyho připomíná JFK ve své době. | foto: Jonathan Ernst, Reuters

Edward Kennedy podpořil Obamu, přirovnal ho k JFK

  • 31
Do souboje demokratů v amerických primárkách zasáhl další vlivný hlas. Senátor Edward Kennedy, bratr někdejšího prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, podpořil Baracka Obamu. Přirovnal ho ke svému zavražděnému sourozenci. Podle médií může podpora Kennedyů Obamovi výrazně pomoci.

Už v neděli se na Obamovu stranu přidala dcera JFK Caroline. Kandidaturu afroamerického senátora za Illinois podporuje i kongresman Patrick Kennedy, Edwardův syn.

Dvě prominentní demokratické rodiny Clintonovi a Kennedyovi tak nyní stojí proti sobě. Neplatí to ale docela. Například bývalá marylandská guvernérka Kathleen Kennedyová Townsendová stojí za Clintonovou.

Tým bývalé první dámy Spojených států Hillary Clintonové se prý snažil hrozbu veřejné podpory Edwarda Kennedyho protikandidátovi odvrátit. Podle New York Times se to ale nepodařilo ani poté, co se Kennedyho během telefonického rozhovoru pokusil zviklat Bill Clinton, který své manželce s kampaní pomáhá.

Kennedyho sympatie Obama získal už minulý týden, když Clintonovou kritizoval za příliš agresivní protiobamovskou kampaň. Nyní Kennedy podpořil Obamu výslovně a má se osobně zapojit i do jeho kampaně v klíčovém období před tzv. "supertuesday". V úterý 5. února se totiž bude o stranických nominacích rozhodovat ve dvacítce amerických států.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

Edward Kennedy Obamu přirovnal k JFK
Během shromáždění na washingtonské univerzitě mluvil Kennedy o Obamovi jako o politikovi s přirozeným vůdcovským talentem. Přirovnával ho ke svému zavražděnému bratrovi.

"V Baracku Obamovi nevidím jen odvahu, ale také možnost naděje pro budoucnost Ameriky," řekl senátor.

"Vždycky, když se mě ptali, koho podpořím v demokratických primárkách, odpovídal jsem stejně: podpořím kandidáta, který bude inspirací pro mě a pro nás všechny," dodal.

Clintonová oznámení o účasti Edwarda Kennedyho v Obamově kampani přijala chladně. Poukázala na to, že část rozvětvené rodiny Kennedyů stojí zase za ní. "Na konci se stejně nepočítá nic jiného než samotní kandidáti," řekla newyorská senátorka novinářům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video