Doba pobytu Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentském křesle Íránu se kryje se zákazem hraní pro kdysi nejpopulárnějšího herce země. | foto: Victor R. Caivano, AP

Slavnému íránskému herci zkazila kariéru podoba s Ahmadínežádem

  • 37
Íránský herec Mahmúd Bašírí patřil mezi nejznámější herce v zemi. Hrál v televizních filmech, seriálech i sitkomech a jeho popularita stoupala. Slibnou kariéru však před sedmi lety utnula íránská vláda. V tu dobu totiž obsadil prezidentský post Mahmúd Ahmadínežád, který je známému herci podobný.

Populární Bašírí se zrovna hřál na vrcholku zájmu, když kandidaturu na prezidentský post oznámila tehdejší hlava Teheránu konzervativní Mahmúd Ahmadínežád. Ahmadínežáda si jako svého favorita tenkrát poměrně překvapivě vybral nejvyšší duchovní země Alí Chameneí, který chtěl zastavil proces liberalizace v zemi. Íránskou veřejnost podoba se známým hercem samozřejmě zaujala.

Íránský herec Mahmúd Bašírí.

Bašírího tak ihned kontaktovaly státní agentury, aby pro Ahmadínežáda točil propagandistické klipy k předvolebnímu vysílání. Ten to však odmítl. "Chtěli po mě, abych se oblékal jako Ahmadínežád, já to moc nechápal. Koho by to zajímalo?" vzpomíná podle britského deníku The Times herec.

Ahmadínežád však později skutečně vyhrál a stal se tváří íránského režimu. Pak už samozřejmě nebylo vhodné, aby jeho dvojník dál normálně hrál v televizních seriálech a země mu zakázala vystupovat.

Po sedm let tak Bašírí nedostal žádnou roli. Šance přichází až teď, příští rok íránskému prezidentu konečně vyprší druhý čtyřletý mandát. Kdysi známý herec však už po další slávě netouží. Dostal sice několik oficiálních nabídek, ale podle jeho slov se už "stejně nikdo na státní televizi nedívá".

Nyní pětašedesátiletý herec novou šanci jen rozmrzele komentuje: "Nejdřív vás na sedm let zakážou a pak přijdou a zeptají se, jak se máte. To mám být jako šťastný?"


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video