Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvě mocnosti uzavřely konzuláty v Pákistánu

  13:19
USA z bezpečnostních důvodů uzavřely svůj konzulát v jihopákistánském městě Karáčí. V sobotu má totiž začít proces se třemi islámskými radikály obviněnými z červnového teroristického atentátu na ambasádu. Před budovou zemřelo dvanáct lidí. Útočníkům hrozí trest smrti. Nedávno uzavřela svůj konzulát i Francie.

"Konzulát zastavil na neurčito všechnu činnost z bezpečnostních důvodů," řekl zástupce amerického zastupitelského úřadu, který nechtěl být jmenován.

Rozhodnutí se dozvěděli zaměstnanci ambasády v Karáčí v pondělí ráno. "Zároveň jsme jim sdělili, aby na další pokyny počkali doma," dodal konzulární úředník.

Konzulát v Karáčí uzavřela už 24. července Francie, a to také z obav o bezpečnost. Pracovníci francouzské ambasády od té doby pracují v lépe střeženém konzulátu Velké Británie.

Za uzavřením úřadu mohou být obavy z nepokojů během začátku soudu se třemi islámskými radikály obviněnými z atentátu před konzulátem 14. června. Obviněným hrozí trest smrti.

Při útoku pomocí automobilu s výbušninou zemřelo dvanáct Pákistánců a dalších víc než 40 lidí bylo zraněno. Při přechozím pumovém útoku v Karáčí 8. května zemřelo 11 Francouzů a tři Pákistánci.

Američané dočasně uzavřeli své diplomatické mise v celém Pákistánu už bezprostředně po červnovém atentátu. Nefungovalo americké velvyslanectví ani americké středisko v Islámábádu, stejně jako konzuláty v Láhauru a Péšávaru.

Důvodem červnového atentátu mohl být tlak USA na pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa, aby zamezil pronikání muslimských radikálů do indické části Kašmíru.

Američané podezřívali Al-Kajdu
Na vyšteřování červnového útoku před americkou ambasádou se podíleli také agenti FBI, přizvaní pákistánskou policií. Skupina vyšetřovatelů prohledala trosky konzulátu USA a rozjela rozsáhlou pátrací akci. Škody na budově byly tak veliké, že policisté jen ztěží objevovali stopy, směřující k pachatelům.

Vyšetřovatelé se zabývali hypotézou, podle níž mohla být nálož ukryta ve voze autoškoly a odpálena na dálku. V době výbuchu v autě byl instruktor a tři ženy. Bombu prý mohl dát do vozu někdo, kdo věděl, že instruktor kolem konzulátu pravidelně projíždí. Policie se nejprve domnívala, že šlo o sebevražedný útok.

Američané podezřívali z atentátu teroristická síť Al-Kajda, ale nepodařilo se najít žádný důkaz. Pákistánská policie však možnost nevyloučila. Několik pákistánských skupin má totiž na Al-Kajdu napojení. Policie pátrala i v řadách fundamentalistických islámských skupin a vyslýchá jejich členy, kteří jsou ve vazbě.

K útoku se přihlásila dosud neznámá skupina Al-Kanún (zákon). V ručně psaném prohlášení v urdštině, který byl předán sdělovacím prostředkům v Karáčí, se uvádí, že "Amerika, její spojenci a otročící vládci v Pákistánu by měli být připraveni na další
útoky". Al-Kanún tvrdí, že incident je teprve počátkem jeho činnosti. Policie bere prohlášení vážně.

Výbuch zníčil část konzulátu
Výbuch ve čtvrt na dvanáct místního času (7:15 SELČ) zničil část zdi konzulátu, rozbil okna na diplomatickém zastoupení a na nedalekém hotelu Marriott. Poškodil také nejméně 20 aut. Exploze vytvořila kráter hluboký asi 1,5 metru. Nálož byla ukrytá v bílé dodávce, kterou výbuch odhodil na druhou stranu ulice.

Policie oblast uzavřela, na místo přispěchaly záchranné týmy a sanitky převážely zraněné do nemocnic. Svědkové prohlásili, že do vzdálenosti 100 až 200 metrů kolem místa výbuchu viděli rozmetané části lidských těl. Jeden z mrtvých je Pákistánec v civilu, který byl příslušníkem ostrahy konzulátu. Zabiti byli také čtyři pákistánští policisté, jeden kolemjdoucí muž, dvě neidentifikované ženy a sebevražedný útočník. Ze čtyř zraněných je 26 ve vážném stavu.

Mluvčí amerického prezidenta Ari Fleischer atentát ostře odsoudil a prohlásil, že jde o živou připomínku toho, že USA jsou stále ve válce s teroristy, kteří využívají všech možných prostředků k tomu, aby uškodili nejen Američanům. "Ve voze byla nastražena puma, ale nevíme, zda vozidlo bylo zaparkováno nebo jelo," prohlásil šéf místní policie Tárik Džamil.

Příslušník soukromé ostrahy Šaríf Adžnabi v době výbuchu seděl v nedalekém parku. "Slyšel jsem ohlušující výbuch. Všude byl kouř," prohlásil. "Za chvíli jsem uviděl mužské tělo letět ve vzduchu a dopadnout vedle mne. Byl těžce zraněn. Zemřel dřív, než jsme mu mohli dát vodu nebo poskytnout lékařskou pomoc. Byl to děsivý výjev," dodal.

Útoky na západní země
Exploze u amerického konzulátu v Karáčí je již čtvrtým teroristickým útokem, jehož terčem se letos v Pákistánu stali občané západních zemí. V květnu při sebevražedném pumovém útoku před hotelem Sheraton v Karáčí zemřelo 11 Francouzů a dva Pákistánci.

Ačkoli se tehdy k útoku nikdo nepřihlásil, pákistánská policie z odpovědnosti podezírala teroristickou síť Al-Kajda Usámy bin Ládina.

V lednu byl v Karáčí unesen a později zavražděn americký novinář Daniel Pearl. Páteční bombový útok byl proveden den poté, co Pákistán navštívil americký ministr obrany Donald Rumsfeld, který usiloval o zmírnění napětí vládnoucího mezi Pákistánem a Indií kvůli Kašmíru.

Výbuch před americkým konzulátem v Karáčí, pátek 14. června.

Výbuch před americkým konzulátem v Karáčí, pátek 14. června.

Výbuch před americkým konzulátem v Karáčí, pátek 14. června.

Výbuch před americkým konzulátem v Karáčí, pátek 14. června.

Výbuch před americkým konzulátem v Karáčí, pátek 14. června.

Výbuch před americkým konzulátem v Karáčí, pátek 14. června.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Klaus hovoří k dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystupuje při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...