Ruská automatická puška AK-47 Kalašnikov

Ruská automatická puška AK-47 Kalašnikov | foto: Profimedia.cz

Důchodce na Urale si koupil dříví na otop, dostal desítky kalašnikovů

  • 40
Vlastním očím nevěřil penzista na východě evropské části Ruska, který si ve čtvrtek od řidiče projíždějícího kamionu koupil desítky beden. Chtěl je rozštípat na polínka do kamen a pořádně si přitopit. Když je ale vypáčil, nalezl uvnitř legendární útočné pušky kalašnikov.

"Ajta, ajta! Cos nám to Koljo přivezl," naříkala podle listu Komsomolskaja Pravda nad otevřenými krabicemi Irajda Belťjuková. "Uviděli jsme u souseda velikánské bedny. Když je ale otevřel, bylo v nich tolik zbraní, že byste se nedopočítali," svěřila se šestapadesátiletá žena ze sovchozu v Udmurtské republice.

Nikolaj Němyčev bedny koupil za 500 rublů (asi 310 korun) od šoféra kamionu, který náklad vezl z nedaleké zbrojovky Ižmaš do šrotu. Cestou si však usmyslel, že si může trochu přivydělat - zima na Urale je krutá a vesničané dřívím nikdy nepohrdnou.

Když penzista bedny vypáčil, nestačil se divit. Ukrývaly útočné pušky kalašnikov zastaralého typu AKM, vyvinutého v roce 1959. Kromě legendárních pušek našel i 253 zásobníků, bajonety a ještě kupu náhradních dílů ke zbraním.

Zbraně z 60. a 70. let poslalo k sešrotování ministerstvo obrany. Jeho sklady jsou plné modernějších verzí kalašnikova a produkci iževské zbrojovky nedávno přestalo odebírat. Sousedi ve vsi Sovchoznyj prý nyní důchodci neřeknou jinak než "zbrojní baron".

Zbraně už zabavila policie a nyní prošetřuje řidičovo tvrzení, že netušil, co v bednách vlastně veze. Opletačkám se nejspíše nevyhnou ani šéfové zbrojovky. Osobní návštěvu v podniku už přislíbil nový vicepremiér pro zbrojní výrobu Dmitrij Rogozin.

Iževsk, Udmurtská republika

Iževsk, Udmurtská republika

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video