Přístav v belgických Antverpách (11. ledna 2019)

Přístav v belgických Antverpách (11. ledna 2019) | foto: Profimedia.cz

Belgie má kolosální problém s kokainem, droga zaplavila antverpský přístav

  • 406
Přístav v belgických Antverpách se stal vstupní branou kokainu do Evropy. Celníci tam letos zadrželi rekordních 100 tun této drogy. Podle statistik je kokain stále oblíbenější, hlavně mezi mladými. Jenom v Evropské unii ho užívají asi čtyři miliony dospělých. Starosta Antverp nyní vyhlásil pašerákům drog válku, píše americký deník The New York Times.

Jako teenager se v 80. letech 20. století Norbert Somers potuloval po antverpském přístavu, kde jeho otec pracoval jako celník. S nadšením projížděl kolem doků na kole a nerušeně pozoroval připlouvající lodě.

Od té doby se přístav rozrostl v rozlehlý komplex s kamiony a jeřáby manipulujícími s miliony kontejnerů ročně. Podle Somerse, který nyní působí jako vedoucí protidrogové jednotky belgické celní správy v Antverpách, se přístav změnil k nepoznání, stalo se z něj totiž centrum mezikontinentálního pašování s drogami. „Kokainové tsunami zažívá explozi. Expanduje nejen v Antverpách, ale po celé Evropě,“ přiblížil Somers

Podle tamních úřadů zabavené množství této stimulační látky ve velkých přístavech raketově narůstá. S tím souvisí nejen zvýšená spotřeba kokainu v Belgii a Nizozemsku, ale i větší počet úmrtí. Celníci v Antverpách letos zadrželi 100 tun kokainu, loni to bylo přitom „pouhých“ 66 tun. To je množství, které se rovná přibližně dvojnásobku objemu zabaveného před 10 lety v celé Evropské unii. 

Kokain se stává společensky akceptovaným

Větší počet záchytů je zčásti důsledkem pandemie koronaviru. Podle odborníků na lodní dopravu se v prvních měsících, kdy se nemoc objevila, snížila kontejnerová přeprava, stejně tak i počet celníků a policistů v přístavech v Latinské Americe. To poskytlo volnější ruce zločineckým skupinám, kterým se naskytla možnost přepravit více tun drogy, zejména z Kolumbie, kde se její výroba stále zvyšuje. 

Smutný dopad pandemie. Američané rekordně umírali na předávkování drogami

Agentura Evropské unie pro drogy (EMCDDA) také upozornila, že se Evropa stala hlavním tranzitním bodem pro přepravu drog na východ do Ruska a do asijských a blízkovýchodních zemí. 

Podle odborníků je kokain v Evropě do značné míry nekontrolovaný a stal se dostupnějším a akceptovanějším v sociálních kruzích, kde by byl kdysi tabu. Stále častěji ho vyhledávají i mladší uživatelé. „Odpovídá trendům v naší společnosti,“ řekl Tom Decorte, profesor kriminologie na univerzitě v Gentu. „Je to stimulant, který nám umožňuje tvrději pracovat, více se soustředit a lépe se vyrovnat s nepříjemnými věcmi v životě,“ dodal k látce, kterou konzumuje asi čtyři miliony dospělých v Evropské unii. 

Do obchodu jsou zapojeni dělníci i celníci

Střelba, výbuchy granátů a násilí jsou tak v Nizozemsku kvůli vzkvétajícímu obchodu s kokainem stále častěji skloňované pojmy. V červenci byl na také ulici v Amsterdamu zastřelen novinář Peter R. de Vries, který se proslavil svými reportážemi o nizozemském kriminálním podsvětí. Starosta Antverp Bart De Wever proto vyhlásil válku proti drogám a vyzval k tvrdší protidrogové politice v celé Belgii. Posílení policejních složek však podle Decorta vedlo k tomu, že v Antverpách místo jednotlivců působí organizované skupiny pašeráků, které jsou násilnější. 

Drogy či prostituce. Česká stínová ekonomika je na vzestupu

Celníci odhadují, že zabaví asi 10 procent kokainu pašovaného do Evropy, přičemž hlavními destinacemi jsou Antverpy a nizozemský přístav Rotterdam. „Zabavujeme toho hodně, ale ubližuje to nějak zločincům?“ řekl šéf belgických celníků Kristian Vanderwaeren. Jenom v latinskoamerických přístavech bylo letos totiž zabaveno tolik kokainu směřujícího do Antverp, jako v samotném belgickém přístavu. 

Kokain se často pašuje v nádobách s dalšími předměty, například s banány, pomerančovým džusem nebo kávou. Někdy se pašeráci také celé dny schovávají v kontejnerech v docích, aby mohli drogu vyzvednout. Používají taktiku, kterou celníci nazývají trojský kůň. 

Korupce podle celníka Somerse zasáhla do všech úrovní dodavatelského řetězce. Do obchodu s drogami jsou zapojeni dělníci v docích a jeřábníci, stejně jako celní úředníci a státní zaměstnanci. V antverpském přístavu pracuje více než 64 tisíc lidí a dalších 80 tisíc pracovních míst na přístavu závisí. „Když se podíváte na množství lidí zapojených do pašování, někdy máte pocit, jako by v tom jeli všichni,“ uzavřel Somers.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video