V centru Drážďan se sešli příznivci protiislámského hnutí Pegida (5. října...

V centru Drážďan se sešli příznivci protiislámského hnutí Pegida (5. října 2015). | foto: AP

Drážďany vyhlásily stav „nacistické nouze“. Kvůli pravicovým extremistům

  • 721
Řada měst po celé Evropě včetně Česka v poslední době vyhlásila kvůli globálnímu oteplování stav klimatické nouze. V německých Drážďanech ovšem radnice řeší jiný problém. Kvůli pravicovým extremistům, kteří se ve městě často scházejí a nezřídka páchají trestné činy, vyhlásila „stav nacistické nouze“.

Podle rezoluce, kterou přijalo drážďanské zastupitelstvo ve středu večer většinou hlasů, lze ve městě stále častěji pozorovat otevřené projevy namířené proti demokracii a pluralismu a projevy pravicově extremistické a nepřátelské k lidem, které někdy vyústí až v násilí.

„Toto město má problém s nacisty,“ řekl zastupitel Max Aschenbach ze satirické strany Die Partei (Strana), který s nápadem vyhlásit „stav nacistické nouze“ přišel. 

Upozornil v této souvislosti například na činnost protiimigračního a protiislámského hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Drážďany by měly na základě přijaté rezoluce více podporovat demokracii v každodenním životě a lépe chránit menšiny a oběti krajně pravicového násilí. Nápad podle agentury DPA podpořili kromě Aschenbacha také zastupitelé z řad sociálních demokratů, zelených, strany Levice i liberální FDP. 

Člen FDP Holger Hase však zároveň kritizoval vybraný pojem, který podle něj město poškodí - i vzhledem k tomu, že se Drážďany ucházejí o titul evropského hlavního města kultury pro rok 2025. Křesťanští demokraté (CDU), kteří rezoluci nepodpořili, označili pojem za „jazykový přehmat“.

Spolek RAA Sachsen, který pečuje o oběti násilných činů spáchaných přívrženci krajní pravice, přijetí rezoluce přivítal. V roce 2018 napočítal v Drážďanech 60 trestných činů spáchaných pravicovými extremisty, v roce 2017 to bylo 52 činů. 

„A to je jen špička ledovce,“ upozornil předseda spolku Robert Krusche. Řada obětí podle něj diskriminaci či napadení ani nehlásí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video