Revolver, jímž zastřelili Billyho the Kida, pochází ze soukromé sbírky, kterou majitel rozprodává. (22. července 2021) | foto: Reuters

Draží se nejslavnější zbraň Divokého západu. Zastřelili s ní Billyho the Kida

  • 8
Aukční síň Bonhams v srpnu nabídne jednu z nejlegendárnějších zbraní Divokého západu. Milovníci této drsné epochy americké historie mohou získat revolver, který zabil pistolníka Williama Henryho McCartyho, známého pod pseudonymem Billy the Kid.

Očekává se, že zbraň se vydraží za dva až tři miliony dolarů (43 až 65 milionů korun). Šerif Patt Garrett s ní 21letého psance po několikaměsíčním pátrání zastřelil v roce 1881.

Billy the Kid byl na konci 19. století zločinec hledaný v Arizoně a v Novém Mexiku za vraždu osmi lidí. Poté, co na něj byla vypsána odměna 500 dolarů, ho začal pronásledovat šerif okrsku Lincoln Pat Garrett. Tomu se nejprve podařilo Kida zatknout a poté, co utekl z vězení, kde čekal na trest smrti za vraždu šerifa Bradyho, ho Garrett znovu vystopoval a 14. července zastřelil ze zálohy.

Armádní revolver Colt ráže .45 má výrobní číslo 22384 a vyrobili ho v roce 1876. Draží se spolu s notářsky potvrzeným dopisem. Píše se v něm, že poté, co Billy the Kid uprchl z vězení v Novém Mexiku, vydal se směrem k Fort Sumner, kde si předtím schoval zbraň. O ní pak řekl svému příteli Jesusu Silvovi. 

Když Billyho the Kida Pat Garrett zastřelil, právě Silvu povolali k identifikaci jeho těla. Tentýž muž také vyrobil dřevěnou rakev a vyhloubil hrob, do kterého desperáta pochoval.

Po Garrettově smrti se zbraň dostala do vlastnictví jeho manželky, po mnoha dalších peripetiích skončila ve sbírce Jima a Theresy Earlových. Ti ji budovali nejméně padesát let. Jim Earle zemřel v roce 2019 a jeho rodina nyní cennou sbírku rozprodává.

Pistolník Billy the KId

Příběh si od té doby získal oblibu a zastoupení v populární kultuře, vznikly například filmy Pat Garrett a Billy Kid či Mladé pušky.

Revolver se vedle dalších sběratelských předmětů objeví na aukci v Los Angeles od 27. srpna. Bonhams nabídne i dvouhlavňovou brokovnici, se kterou Billy the Kid unikl ze soudní síně v Novém Mexiku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video