Dost bylo voleb, řekli si Slováci

Bratislava byla jako po vymření, v letním slunci působila ospale a unaveně a podobně asi dopadnou i nedělní slovenské volby do Evropského parlamentu - analytici jim předpovídali nízkou účast. A měli pravdu. Po sečtení zhruba tří čtvrtin okrsků vyplynulo, že hlasovalo 16,5 procenta voličů.

"Nepůjdu volit, nemám na to dnes čas," říká Marcela Pospíšilová na jedné z bratislavských ulic. V Nitře do tří hodin odpoledne přišlo k urnám jen deset procent lidí.

Hlasovat by mohla čtvrtina voličů, naznačil poslední průzkum Slovenského rozhlasu před volbami, které skončily v neděli večer. Slovenské eurovolby provázela podle sociologů plytká kampaň, které chyběla témata, osobnosti i informace o práci Evropského parlamentu.

Lidé jsou znechucení politikou, což jako důvod, proč zůstat doma, uvedlo v průzkumu 41,7 dotázaných. "Panuje tu únava z voleb, letos jsme dvoukolově hlasovali o prezidentovi, bylo i referendum o předčasných volbách, navíc Evropský parlament je pro mnoho lidí příliš vzdálený," myslí si politolog Grigorij Mesežnikov.

Nedělní hlasování bylo také barometrem a nezávazným referendem o vládě premiéra Mikuláše Dzurindy a o síle opoziční strany Směr Roberta Fica nabírající na popularitě.
Právě jeho straně průzkumy přisuzovaly největší zisk.

Předvolební kampaní rezonovala i nacionalistická karta. Šéf HZDS Vladimír Mečiar vyzval voliče, aby zabránili úspěchu Strany maďarské koalice. Její poslanci by prý v Evropě nezastupovali Slovensko, ale Maďarsko.

Do Evropského parlamentu zamířil i velmi oblíbený hokejista Peter Šťastný, číslo jedna na kandidátce Dzurindovy strany. Držitel zlatých a stříbrných medailí má sice šanci přitáhnout k urnám nerozhodnuté voliče, v evropské problematice se však příliš neorientuje, a dokonce ani nevyloučil, že pokud ho práce europoslance nebude uspokojovat, předčasně se vzdá mandátu.

Nic z toho nepřilákalo k urnám Ivetu Lenerovou, která v neděli odpoledne čekala na dceru vracející se ze školy v přírodě. Volit chodí pravidelně, tentokrát však k urnám nešla. "Myslím si, že ta účast bude ještě nižší, než předpokládají průzkumy." Vyšlo totiž i počasí, a tak zřejmě spousta lidí dala přednost práci na zahrádkách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video