Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | foto: Reuters

Trump vetoval rezoluci, která by ukončila vyhlášený stav nouze

  • 110
Americký prezident Donald Trump vetoval rezoluci Kongresu USA, která by ukončila jím vyhlášený stav nouze na hranici s Mexikem. Kongres může veto přehlasovat, což se nepředpokládá.

Veto je vůbec první, které Trump od nástupu do funkce vůči zákonodárcům použil.

Ukončení stavu nouze koncem února odhlasovala Sněmovna reprezentantů kontrolovaná demokraty a tento týden ve čtvrtek stejný krok učinil i Senát. V Senátu, kde mají demokraté menšinu, pomohlo s přijetím rezoluce i několik republikánů. Trump řekl, že pro republikány hlasující proti stavu nouze má pochopení.

O vetované rezoluci bude jako první znovu hlasovat Sněmovna reprezentantů. Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová v reakci na veto oznámila, že kongresmani návrh znovu posoudí 26. března.

Pelosiová prohlásila, že Trump nemá úctu k ústavě, Kongresu a vůli amerického lidu. Vyzvala vládní republikány, aby odložili stranické pokrytectví a splnili přísahu, že budou bránit a chránit americkou ústavu. Ve 435členné sněmovně mají demokraté 235 křesel. Aby kongresmani prezidentské veto přehlasovali, potřebují 290 hlasů. V únoru rezoluci podpořilo 245 zákonodárců. 

Trump peníze na mexickou zeď sežene vyhlášením stavu nouze (únor 2019):

15. února 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video