Trump opět neřekl, zda by uznal prohru. Výsledky podle něj bude řešit soud

  • 188
Americký prezident Donald Trump se ve středu odmítl jasně vyjádřit k tomu, zda by v případě prohry v listopadových volbách moc předal svému demokratickému rivalovi Joeovi Bidenovi pokojným způsobem.

„Uvidíme, co se stane,“ řekl Trump vyhýbavě.

Agentura Reuters k tomu napsala, že současný šéf Bílého domu opakovaně už předem zpochybnil legitimitu letošních prezidentských voleb, má strach, že hlasování poštou budou provázet podvody. Žádné konkrétní důkazy o něčem takovém ovšem nepředložil, připomíná agentura DPA. Hlasování poštou v době nynější pandemie nemoci covid-19 podporují demokraté.

Trump už v minulosti vzbudil pozornost svými výroky o uznávání výsledků voleb. V červenci při rozhovoru s televizí Fox news na otázku, zda výsledky uzná, řekl, že „to musí vidět“. Také během kampaně před soubojem o Bílý dům v roce 2016 se nechal slyšet, že „výsledky těchto velkolepých a historických voleb plně přijme, pokud vyhraje“.

Trump také prohlásil, že výsledky listopadových voleb podle něj skončí u Nejvyššího soudu, a proto je důležité, aby v něm bylo všech devět soudců. Jméno konzervativní kandidátky, která by měla nahradit zesnulou liberální soudkyni Ruth Baderovou Ginsburgovou, proto prý oznámí už v sobotu.

Podle současných průzkumů veřejného mínění má větší šance stát se příštím americkým prezidentem Joe Biden.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video