Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Starejte se o sebe, peskuje Trump britskou premiérku po kritice z Londýna

  12:53aktualizováno  16:34
Britská vláda kritizovala Donalda Trumpa za sdílení protiislámských videí krajně pravicového uskupení Britain First. Šéf Bílého domu reagoval vzkazem pro premiérku Theresu Mayovou, aby se soustředila na „islamistický terorismus ve Spojeném království“. Zároveň vyšlo najevo, že videa jsou vytržená z kontextu a obsahují nepřesné údaje.
Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová a americký prezident Donald...

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump v sídle NATO | foto: NATO Photos

„Nezabývejte se mnou, ale islamistickým terorismem ve Spojeném království,“ napsal Donald Trump, který má na Twitteru čtyřicet milionů sledujících.

30.listopadu 2017 v 02:02, příspěvek archivován: 30.listopadu 2017 v 12:43

.@Theresa_May, don’t focus on me, focus on the destructive Radical Islamic Terrorism that is taking place within the United Kingdom. We are doing just fine!

Mluvčí Mayové na to odpověděl, že premiérka se na extremistické hrozby plně soustřeďuje. „Naprostá většina muslimů v této zemi dodržuje zákony a odmítá extremismus ve všech podobách. Premiérka se vyjádřila jasně... že tam, kde existuje islamistický extremismus, je třeba se mu rezolutně postavit. Tvrdě na tom pracujeme, jak doma, tak na mezinárodní scéně... společně s našimi americkými partnery,“ prohlásil mluvčí.

Mayová později během návštěvy Jordánska řekla, že Trump sdílením záběrů skupiny, která podle ní šíří nenávist, udělal chybu. Skutečnost, že USA a Británie spolupracují, podle Mayové neznamená, že Londýn bude v obdobných případech mlčet. Předsedkyně britské vlády se nicméně podle agentury AFP pokoušela uklidnit situaci, když zdůraznila zvláštní vztah USA a Spojeného království.

Opozice: Zrušte Trumpovu návštěvu

Trumpa už ve středu kritizoval mluvčí britské vlády. „Není v pořádku, že to prezident udělal,“ uvedl. „Britain First usiluje o rozdělení společnosti užíváním nenávistných historek, které šíří lži a zvyšují napětí. U poctivých lidí vyvolávají strach,“ dodal mluvčí.

Washington a Londýn jsou blízcí spojenci a britská premiérka Theresa Mayová byla prvním zahraničním státníkem, který navštívil USA po nástupu Trumpa do Bílého domu. Mayová při té příležitosti řekla, že usiluje o „zvláštní vztahy“ s Washingtonem.

Britští opoziční politici vládu vyzvali, aby zrušila pozvání Trumpa na státní návštěvu Británie. Pozvání dostal americký prezident již krátce po své inauguraci v lednu z rukou Mayové, datum návštěvy stále stanoveno nebylo. Ve středu ale Downing Street uvedla, že pozvání nadále platí.

Trump při svém pokárání Mayové nejprve označil špatný twitterový účet a svůj komentář adresoval jiné uživatelce, která má pouze šest sledujících. Tweet poté smazal a poslal ho znovu, již s označením oficiálního účtu britské premiérky.

Překroucené nahrávky

Šéf Bílého domu sdílel tento týden na Twitteru tři videa, na nichž jsou podle místopředsedkyně Britain First Jayde Fransenové násilnosti ze strany muslimů. List The New York Times a agentura AP uvádějí, že protiislámská videa sdílená Trumpem obsahují scény vytržené z kontextu i nepřesné údaje.

Na záběrech, které Trump „retweetoval“ v úterý, je podle popisku zachycen útok muslimského přistěhovalce na nizozemského chlapce s berlí. Podle nizozemských úřadů se 16letý útočník narodil a vyrostl v Nizozemsku, letos v květnu byl zatčen a potrestán v rámci programu pro mladistvé delikventy. Prokuratura dále uvedla, že útočníci byli dva, ani jeden nebyl přistěhovalec a mluvili spolu nizozemsky. K jejich náboženskému vyznání se prokuratura nevyjádřila. 

Na dalším, dosti nezřetelném videu, které se objevilo na Trumpově účtu ve středu, podle Fransenové dav islamistů shodí ze střechy chlapce, kterého po dopadu umlátí. Video bylo podle deníku The New York Times byl pořízeno 5. července 2013, několik dní po svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího egyptskou armádou.

Scéna se odehrála v egyptském městě Alexandrie při střetech mezi Mursího přívrženci a odpůrci, k nimž v té době docházelo v různých oblastech Egypta. Egyptská armáda pak v srpnu zasáhla proti protestům islamistů v metropoli Káhiře a zabila přitom přes 800 demonstrantů. Tyto informace v tweetu ovšem zcela chybí.

Na videu, které Trump sdílel, je vidět stoupenec Mursího, jak kráčí po střeše jedné z budov v Alexandrii a vztyčí na ní černou vlajku často používanou radikály. Další vývoj událostí není příliš zřetelný, patrné je jen to, že na střeše dojde ke konfrontaci. Podle agentury AP byli útočníci později za smrt chlapce a dalšího muže, kteří byli svrženi ze střechy, odsouzeni k trestu smrti.

Bílý dům: Není důležité, jestli jsou ta videa skutečná

Další Trumpovo video sdílené ve středu ukazuje, jak muž v muslimském oděvu o zem rozbije modro-bílou sochu Panny Marie. Když sošku rozbije, ostatní arabsky zvolají: Bůh je veliký (Alláhu akbar). Muž na nahrávce je definován pouze jako „muslim“, podle listu The New York Times se však jedná o extremistického syrského duchovního, který byl tehdy členem syrské radikální fronty an-Nusra, napojené na teroristickou síť al-Káida.

Agentura AP napsala, že videonahrávka se objevila na internetu v říjnu 2013. Duchovní, zachycený během syrské občanské války v jedné z vesnic v severosyrské provincii Idlib, prohlašuje, že v Levantě se již nikdo nebude klanět modlám. Muž se prý později připojil k teroristické skupině Islámský stát v syrském města Rakka, odkud pak uprchl a byl nakonec zadržen syrskými povstalci v Aleppu.

Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová uvedla, že by se neměla rozebírat věrohodnost videí, protože hrozby jsou reálné a je třeba především zajistit národní bezpečnost a hranice. „Ať už jsou ta videa skutečná, nebo ne, hrozba skutečná je, a o tom tady prezident mluví,“ konstatovala Huckabeeová Sandersová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...