Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump odolává pláči v dětských klecích, republikáni jsou v úzkých

  9:50aktualizováno  10:53
Republikánská strana čelí čím dál větší nevoli nad odebíráním dětí migrantů dopadených na mexicko-americké hranici. Donald Trump v úterý na schůzce s republikánskými kongresmany naléhal na přijetí reformy přistěhovaleckých předpisů, která by politicky nepříjemnou krizi na jižní hranici ukončila.
Detenční centrum pro ilegální migranty v texaském městě McAllen (17. června...

Detenční centrum pro ilegální migranty v texaském městě McAllen (17. června 2018) | foto: AP

„Máme jen jednu příležitost, abychom to udělali,“ apeloval Trump na republikány, kteří se už měsíce snaží dospět ke konsensu. 

Během setkání na Kapitolu prezident prohlásil, že se musí s přistěhovalectvím něco podniknout „teď hned“, uvedl člen sněmovny Mark Meadows. Trump připustil, že rozdělování rodin „určitě není přitažlivé téma a působí špatně“, dodal kongresman Tom Cole.

Reportáž pobouřila

Vlnu nevole vyvolala reportáž agentury AP z texaského města McAllen, kde je v budově bývalého velkoskladu internováno několik set dětí. Po dvaceti jsou umisťovány do boxů ohrazených drátěným pletivem. Osvětlení se ani v noci nevypíná, z vymezených prostor mají děti přístup jen ke společným mobilním toaletám. V samostatném křídle haly přebývají zatčení dospělí.

Velkou pozornost v této souvislosti také vyvolala nahrávka, která údajně zachycuje pláč dětí odebraných rodičům.

Američtí pohraničníci od začátku května oddělili více než 2 300 dětí od rodičů. Záběry na mladé lidi v klecích a nahrávky dětského nářku budí hněv na domácí scéně od představitelů církví po vlivné podnikatele, jakož i kritiku z ciziny. Podle průzkumu Reuters/Ipsos tuto politiku podporuje méně než třetina Američanů, zatímco proti ní se staví 56 procent dotázaných.

Lidé na sociálních sítích a některá média také kritizovala Trumpovu stupňující se rétoriku poté, co prezident prohlásil, že demokraté chtějí, aby „ilegální migranti“ „zamořili“ Spojené státy jako mezinárodní zločinecký gang MS-13. 

„Když stíháte jejich rodiče, kteří do země vstoupili ilegálně - a to bychom dělat měli - tak jim musíte odebrat děti,“ nechal se slyšet Trump v úterý.

Mnoho republikánů se podle CNN obává, že kauza a Trumpův nekompromisní postoj odradí některé republikánské voliče před listopadovými volbami do Kongresu.

Skupina republikánských senátorů v úterý Trumpa vyzvala, aby rodinám umožnil zůstat pospolu. „Doufám, že se nám podaří jednat s demokraty a dosáhnout nějakého výsledku, což znamená vypracovat zákon, a nejen se zabývat se handlováním, které nikam nepovede,“ řekl vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell.

„Máte děti, pane prezidente?“

Trump udělal z tvrdého postoje proti přistěhovalectví ústřední bod své volební kampaně a důrazně hájí kroky své vlády, která zavedla politiku „nulové tolerance“ a přísného prosazování přistěhovaleckých předpisů. 

Vinu za rozdělování rodin ale svaluje na demokraty, jejich údajnou laxnost a na „mezery v zákonech“ - přestože Trumpovi republikáni mají většinu v obou komorách Kongresu. Ukončení rozdělování rodin se snaží spojit s přijetím širšího zákona o imigraci, zahrnujícího i financování zdi na hranicích s Mexikem. To demokraty přimělo k obviňování prezidenta, že děti používá jako rukojmí.

Jako škola v přírodě

List The Finacial Times upozorňuje, že žádný zákon projednávaný teď Kongresem se problému oddělování dětí přímo nevěnuje. Připouští také, že někteří přistěhovalci ze zoufalství využívají děti jako „lidské štíty“ v naději, že je to ochrání od zatčení.  Naopak komentátorka televize Fox News, která je Trumpovi blízká, soudí, že za Baracka Obamy se situace na hranicích jen zhoršovala a Trump jedná tak, jak měli jednat všichni před ním. Detenční centra pro děti pak přirovnala k letním táborům nebo školám v přírodě. 

„Máte děti, pane prezidente? Chcete, aby vaše děti byly odděleny?“ pokřikoval jeden z demokratických zákonodárců během živelné interpelace na chodbách Kapitolu. Prezident tyto dotazy ponechal bez odpovědi a spokojil se s tím, že zamával na kamery. Před novináři si později pochvaloval „vynikající setkání“ s republikány.

Během setkání prezident ujistil, že podpoří jakýkoli republikánský zákon, který by urovnal „krizi na hranici a problém rozdělování rodin tím, že umožní rodiny vyhostit“ bez jejich rozdělení, za předpokladu, že zahrne i další požadavky: postavení zdi na hranici s Mexikem a omezení legální migrace. Agentura AFP poznamenala, že až dosud Trump požadoval i řešení otázky statisíců mladých lidí, kteří do USA přišli jako děti bez potřebných dokladů. Tentokráte se o těchto „snílcích“ nezmínil.

Nelegální migranty musíme vždy zatýkat, hájil se Trump

Trump v úterý praxi na hranicích tvrdě hájil. „Musíme vždy zatýkat lidi, kteří přicházejí do naší země nelegálně,“ uvedl Trump v jednom z tweetů. Z 12 000 dětí, které byly v USA zadrženy, jich podle něj 10 000 jejich rodiče poslali „na velmi nebezpečný výlet“ a jen 2 000 jich bylo se svými rodiči, „z nichž mnoho se pokusilo vstoupit do naší země nelegálně při mnoha příležitostech“.

Americké úřady kvůli oddělování kritizují i Mexiko, Salvador či Honduras, jejichž občanů mířících do USA se oddělování dětí týká. „Chci jménem vlády a mexického lidu vyjádřit kategorické a energické odsouzení těchto krutých a nehumánních postupů,“ řekl v úterý mexický ministr zahraničí Luis Videgaray.

Politika „nulové tolerance“ se nelíbí ani mnohým republikánům. Například dlouhodobý Trumpův kritik, arizonský senátor za republikány John McCain ji označil za „urážku slušnosti amerického lidu“. K ukončení politiky „nulové tolerance“ Trumpovu administrativu vyzvalo také jednadvacet demokratických ministrů spravedlnosti amerických států. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...