Prezident Donald Trump hovoří během kampaně v Huntington Center v Ohiu. (9....

Prezident Donald Trump hovoří během kampaně v Huntington Center v Ohiu. (9. ledna 2020) | foto: ČTK

Občany dalších sedmi zemí nevpustí kvůli protiimigračním opatřením do USA

  • 169
Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zařadila dalších sedm zemí na seznam států, jejichž občané budou mít zákaz cestovat do Spojených států. Opatření se týká Běloruska, Eritrey, Kyrgyzstánu, Barmy, Nigérie, Súdánu a Tanzanie, uvedla agentura Reuters.

Vysoce postavený člen Trumpovy administrativy uvedl, že zařazení na seznam následovalo poté, co země nebyly schopny dostát americkým bezpečnostním požadavkům, jako jsou biometrické pasy, výměna informací či spolupráce v boji proti terorismu.

Podle deníku The Wall Street Journal budou občanům části těchto zemí omezeny pouze některé typy víz a restrikce vstupu do USA tak nebudou úplné.

Zákaz cestovat do USA podle Reuters patrně zhorší vztahy s uvedenými zeměmi. Ve Spojených státech například žije rozsáhlá nigerijská diaspora, jejímž členům se nyní výrazně znesnadní styky se svou původní domovinou.

Dosavadní soupis zemí, na něž se zákaz vztahuje, zahrnuje Írán, Libyi, Severní Koreu, Somálsko, Sýrii, Jemen a vybrané venezuelské činitele. Čad na seznamu figuroval také, ale v roce 2018 z něj byl vyškrtnut. Dotčení lidé mohou požádat o vyřazení ze seznamu, což se ovšem děje pouze vzácně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video