Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. (8. květen 2018) | foto: Reuters

Nic jsme neviděli, nic jsme neslyšeli. Trump neví, zda summit s Kimem bude

  • 24
Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa není jasné, zda se jeho setkání se severokorejským vůdcem Kim čong-unem v červnu opravdu uskuteční. Dodal však, že i nadále bude tlačit na to, aby se KLDR zbavila jaderných zbraní. Ta rovněž ve středu upozornila, že se k tomu, aby se se svého arzenálu jednostranně vzdala, nenechá nutit.

„Uvidíme,“ řekl podle agentury Reuters Trump v odpovědi na dotaz novinářů v Oválné pracovně Bílého domu, zda je summit stále v plánu.

KLDR hrozí, že zruší kvůli vojenskému cvičení summit s Trumpem

Severní Korea od úterý několikrát pohrozila zrušením summitu svého vůdce Kim Čong-una s Trumpem kvůli probíhajícímu vojenskému cvičení USA s Jižní Koreou. Historická schůzka by se měla konat 12. června v Singapuru.

Trump uvedl, že americká vláda nedostala od severokorejské strany žádné oficiální výhrady. „Nedostalo se nám vůbec žádného upozornění. Nic jsme neviděli, nic jsme neslyšeli,“ prohlásil americký prezident.

O hrozbě zrušení summitu informovala severokorejská agentura KCNA, která také kritizovala probíhající společné americko-jihokorejské cvičení s vojenskými letadly. V důsledku toho se Severokorejci odmítli zúčastnit středeční schůzky s Jižní Koreou, která se měla týkat prosazování výsledků dubnového mezikorejského summitu.

27. dubna 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video