ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Proč na hurikány nepošleme jadernou bombu, ptal se Trump poradců

  • 415
Po kauze s nákupem Grónska se na veřejnost dostal další z originálních nápadů amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten podle informací serveru Axios několikrát navrhoval svým poradcům způsob, jak zabránit ničivým hurikánům v příchodu nad pevninu Spojených států. Chtěl na ně poslat jadernou bombu.

„Mám to. Mám to. Proč na ně nehodíme atomovku?“ vyhrkl Trump podle Axiosu v soukromém hovoru se svými bezpečnostními poradci a úředníky ministerstva vnitřní bezpečnosti. Probírali právě hurikány, které Spojené státy pravidelně ohrožují. 

V roce 2017, kdy se měla diskuze odehrát, to byla Maria

„Začínají se formovat u afrických břehů. Ve chvíli, kdy se budou sunout Atlantikem, do jejich oka pošleme bombu a ta ho naruší. Proč bychom to nemohli udělat?“ přiblížil tehdy americký prezident.

„Podíváme se na to, pane,“ odpověděl údajně jeden z poradců. Hrobové ticho konsternovaných zaměstnanců se prý rozhostilo místností po další Trumpově větě. Prezident se totiž údajně zeptal, „kolik hurikánů by USA mohly zvládnout“.

„Poradce byl sražen na kolena. Slyšel byste na té schůzce komáří pšouk. Lidé byli ohromeni. Poté, co schůzka skončila, jsme si říkali: ‚Co s tím sakra budeme dělat?‘“ uvedl pro server nejmenovaný zdroj z místa.

Trump svůj nápad později zopakoval ještě jednou při další soukromé konverzaci s vysoce postaveným úředníkem. Tu podle Axiosu zachycuje také memorandum amerického Národního bezpečnostního výboru. V dokumentu však nefiguruje slovo „jaderný“, jen skutečnost, že prezident mluvil o bombardování hurikánů.

Server pak podotýká, že Trumpova myšlenka nikam nevedla a nikdy se nezačala oficiálně projednávat. 

S ideou kdysi přišel vládní vědec. Lidé se na ni ptají každý rok

Další zdroj Axiosu Trumpovo údajné uvažování brání. „Jeho cíl - odvrátit katastrofální hurikán od pevniny - není špatný. Lidé z jeho okolí říkají, že milují prezidenta, který se ptá na takové věci, který je ochotný pokládat těžké otázky. Chce to silné lidi na to, aby mu správně odpověděli, když se něco takového dostane na přetřes.“

Trump zdědil jaderný kufřík. Vůči nepřátelům chce být „nepředvídatelný“

„Když jsem o debatě slyšel, pro mě osobně to nic varovného nebylo, ale pomyslel jsem si, že to někdo využije jako další střípek do narativu ‚prezident je šílený‘,“ dodal.

Bílý dům informace Axiosu nepotvrdil ani nevyvrátil. „Nekomentujeme soukromé hovory, které prezident mohl, ale nemusel mít se svým týmem národní bezpečnosti,“ uvedl jeden z úředníků. Trump už nicméně na Twitteru zprávu označil za falešnou. „Nikdy jsem nic takového neřekl,“ napsal.

Tématem se už před třemi lety zabýval také časopis National Geographic, který v článku „Nuking Hurricanes: The Surprising History of a Really Bad Idea“ připomíná, že je idea boje proti hurikánům prostřednictvím jaderných zbraní už šedesát let stará. 

Tehdy s ní přišli vědci z amerických meteorologických ústavů. Od té doby se pravidelně objevuje v dopisech, které Američané posílají vládě. Znepokojeně se jí ptají, jestli by nešlo zničit hurikán, který se na ně hrne, atomovou bombou. Vládní Národní úřad pro oceán a atmosféru nesmyslnost přetrvávajícího mýtu vysvětluje také v rubrice často kladených dotazů. 

„Kromě faktu, že by (bomba) bouři ani nemusela nijak změnit, tento přístup opomíjí také problém uvolněného radioaktivního spadu. Ten by spolu s pasátem rychle zamířil k pevnině a způsobil devastující enviromentální problémy. Netřeba dodávat, že to není dobrý nápad,“ píší vědci s tím, že by na provedení experimentu bylo potřeba ohromné množství energie.

Nehledě na to, že by použití atomové bomby bránila Smlouva o jaderných explozích pro mírové účely (PNET) uzavřená v roce 1976 mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. 

Právě nyní se k americkému kontinentu blíží tropická bouře Dorian. Do úterý, kdy bude nad východem Karibského moře, by mohla nabýt síly hurikánu. Varování už dostaly ostrovy Barbados, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Donald Trump

Video