Jedna z hraničních kontrol mezi Mexikem a USA.

Jedna z hraničních kontrol mezi Mexikem a USA. | foto: Reuters

Ochranu hranice s Mexikem posílí letištní personál, rozhodl Bílý dům

  • 36
Posílit ochranu jižní hranice s Mexikem několika stovkami pracovníků Úřadu pro bezpečnost v dopravě se ve středu rozhodla americká vláda. Letištní pracovníci mají podle Bílého domu pomoci zvládnout nápor středoamerických migrantů. Opatření vyvolalo protesty demokratických poslanců Kongresu.

Podle demokratických poslanců Bílý dům podobnými kroky „uměle vyrábí“ migrační krizi. Informovala o tom agentura AP.

Vláda plánuje vyslat na hranici mimo jiné pracovníky odbavovacích letištních kontrol a takzvané letecké maršály, tajné ozbrojené agenty cestující na palubách civilních letadel.

Odborníci z oblasti cestovního ruchu varují, že jejich „převelení“ na mexickou hranici může vyvolat problémy v letecké dopravě, zejména s výhledem na blížící se hlavní turistickou sezónu.

Republikánská senátorka z Arizony Debbie Lesková prohlásila, že vyslání pracovníků Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) na hranici svědčí o skutečné přistěhovalecké krizi. Předseda sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost Bennie Thompson naopak obvinil vládu prezidenta Donalda Trumpa, že přesunem zaměstnanců TSA krizi jen „uměle vyrábí“.

Jižní hranice USA je v posledních měsících vystavena silnému náporu migrantů, zejména ze středoamerických států Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly. Přes Mexiko míří na sever ve vlnách čítajících obvykle tisíce lidí. V dubnu překročilo hranici USA s Mexikem téměř sto tisíc migrantů, což je nejvíc od roku 2007.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video