Tělo Jeana Charlese de Menezese

Tělo Jeana Charlese de Menezese, kterého v červenci 2005 zastřelila omylem britská policie (17. srpna 2005) | foto: ITV News

Do vyšetřování smrti elektrikáře se zapojí Brazílie

  • 14
Brazilské úřady nejsou spokojeny s vyšetřováním smrti 27letého brazilského elektrikáře. Do britské metropole proto vyšlou dva specialisty, informovala BBC. Jeana Charlese de Menezese zastřelila před měsícem v Londýně policie. Strážci zákona ho považovali za teroristu.

Na ostrovy by měli dorazit Wagner Goncalves z brazilské federální prokuratury a Marcio Pereira z ministerstva spravedlnosti. Oba doufají, že si vyjasní "řadu nesrovnalostí", které okolnosti zásahu policie provázejí.

Kromě samotných vyšetřovatelů se Brazilci chtějí setkat i se Johnem Yatesem z vedení Metropolitní policie.

Po tvrdém potrestání zasahujících policistů volá Menezesova matka. "Trpím, protože mi zabili syna," řekla BBC. "A chci, aby byl viník potrestán. Neukončili jen jeho život, ale i můj."

Požaduje dokonce odvolání šéfa Iana Blaira. Komisař v neděli přiznal, že ještě 24 hodin po zásahu nevěděl, že policisté nezastřelili teroristu. - více zde

"Milodar" rodina odmítla
Scotland Yard nabídl pozůstalým patnáct tisíc liber na letenky a další výdaje spojené s pohřbem. Ti je však odmítli. BBC poukazuje na fakt, že v obdobných "oprávněných" případech policie žádné náklady nehradí.

Příbuzní muže rovněž popřeli zprávy podle kterých Scotland Yard svoji nabídku navýšil na 600 tisíc liber.

Ukažte nám video, volají příbuzní
Před sídlem ministerského předsedy Blaira na Downing Street protestovalo několik lidí. Byli mezi nimi i příbuzní, kteří chtěli premiérovi osobně předat dopis.

Menezesův bratr Giovanni da Silva řekl, že jeho rodina je stále v šoku. "Zabili člověka bez toho, aby zjistili, o koho jde. Prostě ho popravili," rozčiloval se. "Ať nám ukáží záběry z bezpečnostní kamery v metru," dodal.

"Nelíbí se mi takové užití síly. Podobné omyly se kvůli větší bezpečnostní nesmí stávat," řekla Diana Gorodiová, jejíž sestra Michelle Ottová zahynula 7. července ve stanici Russel Square. "Je mi líto jeho smrti, ale kritizováním policie nic nezměníme," vyjádřila se k smrti Brazilce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video