John McCain

John McCain | foto: Reuters

Do McCainových kanceláří přišly výhrůžné dopisy a bílý prášek

Do dvou kanceláří týmů, které připravují předvolební kampaň prezidentského kandidáta amerických republikánů Johna McCaina, byly ve čtvrtek zaslány výhrůžné dopisy. V případě coloradského pracoviště byl v obálkách také podezřelý bílý prášek.

Někteří zaměstnanci se vydali do nemocnice, budova byla evakuována. McCain sám ale trávil volný den ve svém domě v Arizoně.

Jedna ze zásilek dorazila do kanceláře na denverském předměstí a druhá do Manchesteru ve státě New Hampshire. V prvním případě obálku otevřel jeden ze zaměstnanců a zjistil, že kromě dopisu je uvnitř také bílý prášek.

Látka zatím nebyla identifikována, výsledky by měly být známy během dneška. Podle prvních testů jsou ale výsledky negativní a zásilka zřejmě nepředstavuje žádné riziko. Během několika hodin od obdržení zásilky se ukázalo, že ji poslal zřejmě jeden z coloradských vězňů, který už v minulosti výhrůžné dopisy zasílal.

Čtyři členové McCainova týmu, kteří byli se zásilkou v kontaktu, se vydali kvůli vyšetření do místní nemocnice. Dalších jedenáct lidí, sedm zaměstnanců a čtyři záchranáři, musí zatím zůstat v karanténě. Informoval o tom mluvčí amerických tajných služeb Malcolm Wiley.

Ani lidé, kteří se nechali vyšetřit, ani ti v karanténě ale nejeví žádné známky onemocnění, informovala mluvčí Sky Ridge Medical Center nedaleko Denveru.

Strach z druhé obálky v New Hampshiru byl podle tajných služeb s největší pravděpodobností neopodstatněný a způsobila jej zřejmě úzkost z výhrůžného dopisu, který obdržela kancelář v Denveru.

V Denveru v pondělí začne sjezd Demokratické strany, na němž bude nominován kandidát strany na podzimní prezidentské volby.

Po atentátech v roce 2001 USA zažily několik útoků spáchaných pomocí dopisů kontaminovaných antraxem. Byly zaslány do několika redakcí a také do kanceláří Senátu. Nejméně pět lidí po nákaze snětí slezinnou zemřelo a 13 onemocnělo. - čtěte V USA je pět nových případů antraxu

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video