Josef Fritzl

Josef Fritzl | foto: Reuters

Do dvou týdnů se rozhodne, kde si Fritzl odpyká doživotí

  • 0
Během jednoho až dvou týdnů se rozhodne o věznici, kde si svůj doživotní trest odpyká Josef Fritzl, pachatel nejhoršího případu incestu v rakouských dějinách. Informoval o tom Alfred Steinacher z rakouské vězeňské služby.

Čtyřiasedmdesátiletý Fritzl z Amstettenu, který 24 let věznil dceru ve sklepě svého domu, znásilňoval ji a zplodil s ní sedm dětí, si má trest odpykat v zařízení pro duševně narušené pachatele. V březnu o tom rozhodl soud v St. Pöltenu, kde se ostře sledovaný proces konal. - čtěte Fritzl přiznal vraždu i zotročování. Soud se bojí, že spáchá sebevraždu

V alpské republice jsou takové věznice tři. Fritzl se nyní podrobuje odbornému zkoumání ve vězení ve vídeňské čtvrti Mittersteig.

OTÁZKY A ODPOVĚDI

Vše přehledně o případu Josefa Friztla

Fritzl už dříve vyjádřil přání, aby byl umístěn do věznice v Garstenu, který leží asi 45 kilometrů od Amstettenu. To se ale příliš nelíbí jeho příbuzným. Obávají se toho, že by se pak mohl snažit s nimi spojit.

Fritzl totiž svým dětem opakovaně telefonoval už z vyšetřovací vazby. Ty však o žádný kontakt s tyranem nestojí. Vedle Garstenu ještě může rakouská vězeňská služba vybírat ze zařízení ve Štýrském Hradci-Karlau a ve Steinu.

PŘÍPAD FRITZL V DATECH

28. srpna 1984 - Fritzl podle obžaloby uvěznil svoji tehdy osmnáctiletou dceru Elisabeth ve sklepním úkrytu svého domu v dolnorakouském Amstettenu.

19. dubna 2008 - Jedno z vězněných dětí, devatenáctiletá Kerstin, upadlo do bezvědomí a Fritzl je odvezl do nemocnice. Personálu řekl, že matka dítěte je nezvěstná. Lékaři posléze prostřednictvím médií vyzvali matku, aby se jim přihlásila kvůli stanovení diagnózy. Elizabeth se o výzvě dozvěděla a začala na svého otce naléhat, aby ji odvezl za dcerou do nemocnice.

26. dubna 2008 - Fritzl přivezl Elizabeth do nemocnice. Při odchodu byli oba zadrženi policií. Vyšetřování odhalilo pozadí celého případu.

27. dubna 2008 - Fritzl kriminalistům prozradil, kde přesně se v domě nachází podzemní úkryt a jak překonat jeho elektronické zabezpečení. Informace o případu se dostala do médií.

1. června 2008 - Kerstin Fritzlová byla probuzena z umělého spánku a po týdnu se připojila k ostatním členům rodiny, kteří se z prožitého traumatu zotavovali v psychiatrické léčebně.

26. září 2008 - Poprvé od zatčení navštívil Fritzl sklep svého domu.

22. října 2008 - Rakouský bulvární deník Kronen Zeitung citoval z psychologického posudku, podle něhož je Fritzl za své činy trestně zodpovědný.

13. listopadu 2008 - Proti Fritzlovi byla vznesena obžaloba, obsahující mimo jiné i obvinění ze zotročování a vraždy.

29. prosince 2008 - Právník Elizabeth Fritzlové oznámil, že jeho mandantka opustila spolu se svými dětmi psychiatrickou kliniku a přestěhovala se do vlastního domu na utajeném místě.

9. února 2009 - Podle agentury APA byl na Fritzlův majetek vyhlášen konkurz. Média spekulovala, že Fritzl má milionové dluhy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video