(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Karásek, MAFRA

Na Nový rok se po světě narodilo přes 395 tisíc dětí, první na Fidži

  • 23
Celkem 395 072 dětí po celém světě se narodilo na Nový rok, 291 z nich přišlo na svět v České republice. Uvádí to organizace UNICEF ve svém odhadu. První miminko v roce 2019 se narodilo na ostrově Fidži v Tichém oceánu. Na letošní rok připadá 30. výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte světovými zeměmi.

Celosvětově se odhaduje, že více než polovina novoročních dětí přišla na svět v osmi zemích: Indii, Číně, Nigérii, Pákistánu, Indonésii, USA, Demokratické republice Kongo a Bangladéši.

Každou minutu se narodí 250 dětí, světová populace strmě roste

Co se světových měst týče, například v New Yorku se narodilo 317 dětí, v Madridu 166. Peking přivítal 605 novorozenců, Tokio 310 a třeba v australském Sydney přišlo na svět 168 dětí.

V České republice se na Nový rok podle kvalifikovaného odhadu UNICEF narodilo 291 dětí, uvedla mluvčí organizace Lucie Pojarová.

„Tyto děti mohou očekávat, že se dožijí roku 2098. Rodiny v Česku tak 1. ledna uvítaly spoustu Janů, Jakubů, Adamů, Elišek, Aniček a Sofií. To jsou podle Českého statistického úřadu nejoblíbenější česká jména,“ dodala.

UNICEF chce v letošním roce výrazně upozornit na dětskou úmrtnost v oblastech s nedostatečnou zdravotní péčí. Uplyne totiž 30 let od přijetí Úmluvy o právech dítěte. Státy se zavázaly mimo jiné k tomu, že přijmou opatření k záchraně života každého dítěte poskytnutím kvalitní zdravotní péče.

Česko má přes 10,6 milionu obyvatel, vrací se na úroveň z konce války

“Pojďme v novém roce usilovat o dosažení každého práva každého dítěte, počínaje právem na přežití,” řekla Charlotte Petriová Gornitzkaová, zástupkyně výkonného ředitele UNICEF. “Můžeme zachránit miliony dětí, pokud poskytneme vzdělání a vybavení místním zdravotníkům, aby se každé miminko narodilo do bezpečných rukou”.

Během oněch tří desetiletí zaznamenal svět ve snižování dětské úmrtnosti pokrok. Počet dětí, které zemřely před pátým rokem věku, se snížil o více než polovinu. Netýká se to však novorozenců. Děti, které umírají v prvním měsíci života, tvoří 47 procent všech úmrtí mezi dětmi do pěti let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video