Jaderné hlavice

Jaderné hlavice | foto: Profimedia.cz

Depeše potvrdily americké jaderné zbraně na výspách i ve středu Evropy

  • 63
Američané mají v Německu, Belgii, Nizozemí a Turecku stále nukleární zbraně. Věc, o níž se roky spekuluje, potvrdila jedna z diplomatických depeší, které v neděli na internetu zveřejnil WikiLeaks. Portál hodlá zpřístupnit na čtvrt milionu tajných zpráv, jež si předávaly americké ambasády s ústředím ve Washingtonu.

Roky se spekulovalo, že se na území zmiňovaných čtyř států a ještě v Itálii nacházejí americké jaderné zbraně. Bylo to víceméně jasné, i když to dosud vláda ani jednoho ze států oficiálně nepotvrdila ani nevyvrátila.

Napovídaly tomu občasné úniky tajných informací z ministerstev, jako kupříkladu dva roky staré zveřejnění interního dokumentu německého ministerstva obrany. (o případu si přečtěte zde)

Nyní se ale objevila zpráva amerického velvyslance v Německu Philipa Murphyho, která přítomnost jaderných bomb potvrzuje. Zveřejnil ji server WikiLeaks spolu s první várkou dalších diplomatických depeší, které si v uplynulých čtyřiceti letech vyměňovaly americké ambasády se svým washingtonským ústředím.

Diplomat ve tři roky staré zprávě popisuje setkání s německým bezpečnostním poradcem Christophem Heusgenem, s nímž probíral možné stažení amerických nukleárních zbraní z Německa.

"Heusgen řekl, že dle jeho názoru stažení dvaceti taktických nukleárních zbraní nedává smysl, když v Rusku stále zůstávají tisíce dalších. Vyplatilo by se to jen, kdyby to učinily obě dvě strany," lze se dočíst v odtajněné depeši podle americké stanice CBS.

Oba muži také diskutovali i o potencionálním stažení zbraní ze základen v Belgii a Nizozemí. Murphy v textu také zmínil přítomnost jaderných bomb v Turecku. Tamní základna leží v asijské části země.

Podle tehdejší zprávy se Murphy s Heusgenem bavili ještě o zhruba 480 hlavicích, které byly v minulosti rozmístěny po starém kontinentu. Loni v létě jich už mělo být takřka o polovinu méně - asi 240 (více zde).

NUKLEARNÍ ZBRANĚ V EVROPĚ

Spojené státy mají jaderné zbraně na svých základnách v šesti státech NATO. V Německu je v obci Büchel, další dvě jsou v italských Aviano a Ghedi Torre, v nizozemském Volkelu, belgickém Kleine Brogel a britské obci Lakenheath. Další americká základna s jaderným arzenálem je v tureckém městě Incirlik. Odhaduje se, že Spojené státy mají na kontinentu kolem 200 až 350 jaderných hlavic. Jejich počet postupně klesá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video