Lidé v Bratislavě protestují proti vládě a žádají nezávislé prošetření vraždy...

Lidé v Bratislavě protestují proti vládě a žádají nezávislé prošetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. (9. března 2018) | foto: Reuters

Slováci v pátek znovu vyjdou ulic. Požadují demisi Ficovy vlády

  • 270
Organizátoři demonstrací proti vládě slovenského premiéra Roberta Fica, které byly minulý týden největší od protikomunistických shromáždění v roce 1989, svolali na tento pátek další demonstrace. Rezignace slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka jim nestačí a požadují demisi Ficova kabinetu.

„Pokračujeme v občanských shromážděních a vyzýváme všechny občany, aby se k nám přidali a vytrvali,“ avizují organizátoři celoslovenských demonstrací Za slušné Slovensko, kterým Kaliňákova rezignace nestačí.

„Jeho odchod musí být jen začátkem. Začátkem velkého úklidu. Protože je legitimním požadavkem občanské veřejnosti, abychom žili v zemi, kde korupce není standardem. Kde ve vládních kruzích neexistuje propojení na organizovaný zločin,“ uvádějí na facebooku.

I proto v pátek opět organizují demonstrace. Známý je zatím termín bratislavského shromáždění, které se uskuteční v pátek od 17 hodin na náměstí SNP, a trenčínského shromáždění, které započne ve stejnou dobu na Mírovém náměstí. „Místa konání dalších občanských shromáždění v regionech a ve světě budou brzy oznámena,“ dodávají.

Demonstrace kromě demise vlády požadují důkladné a nezávislé vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové za spoluúčasti mezinárodních vyšetřovatelů a vyšetření všech kauz, na které Ján poukázal.

Slováci vyšli do ulic už v pátek 9. března:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video