John Demjanjuk přijíždí na vozíku k mnichovskému soudu. (22. února 2011)

John Demjanjuk přijíždí na vozíku k mnichovskému soudu. (22. února 2011) | foto: AP

Demjanjukovo odsouzení otevřelo stovky kauz bývalých nacistů

  • 26
Němečtí státní žalobci otevřeli stovky starých vyšetřování bývalých dozorců v nacistických koncentračních táborech. Přispělo k tomu květnové odsouzení bachaře z vyhlazovacího tábora Sobibor Johna Demjanjuka. Američan ukrajinského původu byl usvědčen bez přímého důkazu, čímž se vytvořil precedens.

Demjanjuk byl první nacistický zločinec, kterého žalobci dokázali usvědčit bez přímého důkazu, že se podílel na konkrétních vraždách. Podle mnichovských žalobců stačilo dokázat, že Demjanjuk sloužil jako dozorce ve vyhlazovacím táboře, jakým byl Sobibor, neboť jediným účelem takového zařízení bylo vyvražďování.

Díky verdiktu mnichovského soudu se tak mohou otevřít stovky dalších případů někdejších dozorců, které musely být pozastaveny kvůli nedostatku přímých důkazů. "Během dvou měsíců se zahájí nová kampaň v honu na zbylé nacistické zločince," potvrdil agentuře AP šéf Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff.

"Hon naváže tak na předchozí rozsáhlou pátrací akci s názvem Poslední šance," dodal s tím, že Demjanjukovo odsouzení otevřelo dveře dalším stíháním, která byla v minulosti nemyslitelná. "Mohla by to být velmi zajímavá závěrečná kapitola," řekl lovec nacistů.

Odsouzený Demjanjuk do vězení nenastoupil

Jednadevadesátiletý nacista, jenž se narodil na Ukrajině a po válce pracoval v USA jako automechanik, v květnu dostal pět let za podíl na zavraždění zhruba 28 tisíc lidí v Sobiboru. Soud mu však nástup do vězení odpustil kvůli vysokému věku a skutečnosti, že předtím dva roky strávil ve vazbě.

Demjanjuk se odvolal a teď bude čekat v domově důchodců do doby, než rozsudek nabude právní moci. Může to trvat měsíce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video