Všechny jistoty padají, jenom cejlonský čaj je nesmrtelný. (Ilustrační foto)

Všechny jistoty padají, jenom cejlonský čaj je nesmrtelný. (Ilustrační foto) | foto: ESO travel

Definitivně končíme s názvem Cejlon, rozhodla šrílanská vláda

  • 12
Šrílanská vláda se rozhodla zbavit pozůstatku kolonialismu a odstranit britský název ostrova. Cejlon zmizí ze všech názvů státních institucí, zůstane jen u typického místního čaje. Odkaz na koloniální název ostrova tak přežije jen díky tomu, že je v čajovém průmyslu značkou kvality.

Vládní rozhodnutí o hromadném přejmenování státních podniků začalo zcela nevinně. Ministr energetiky Champika Ranawaka na jednání kabinetu navrhl změnu názvu společnosti Ceylon Electricity Board.

Prezident Mahinda Rajapaksa však návrh vzápětí rozšířil nápadem, aby v názvech všech státních podniků výraz Šrí Lanka nahradil slovo Cejlon. Patří mezi ně například Ceylon Petroleum Cooperation, Ceylon Tourist Board nebo Bank of Ceylon.

ŠRÍ LANKA

Současné označení země je původní. Slovo Lanka je blízké jak tamilskému, tak sinhálskému názvu ostrova. Doplněný výraz Šrí vyjadřuje úctu.

Schválení zákona je formalitou, neboť vládnoucí strana v parlamentu disponuje většinou. Přejmenování má být provedeno bezodkladně.

Reakce na chystanou změnu jsou smíšené. Podle jejích odpůrců má vláda naléhavější problémy k řešení. Především rostoucí ceny nebo upadající vzdělávací systém.

Zastánci změny naopak sjednocení názvů a zbavení se pozůstatku kolonialismu považují už tak za opožděné. Šrí Lanka získala nezávislost na Velké Británii v roce 1948. Jméno Cejlon je britskou verzí portugalského názvu ostrova Ceilao, který mu dali jeho první evropští kolonizátoři. Ostrov se přejmenoval na Šrí Lanku poté, co se v roce 1972 stal republikou.

Šrí Lanka


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video