Darwinovy rukopisy shořely

  • 1
Požár, který ve čtvrtek vypukl v objektu university ve skotském městě Glasgow a který poničil sto let starou budovu, zničil vzácné rukopisy přírodovědce Charlese Darwina. Hodnota některých jeho prací přitom přesahovala dva miliony liber. To je více než sto milionů korun. Popelem lehla i sbírka dalších botanických rukopisů z 19. století.

Hasiči s plameny, které nikoho nezranily, bojovali tři hodiny. Příčina požáru zatím není známa.

První odhad hmotných škod se pohybuje kolem osmi milionů liber, což je asi 430 milionů korun.

Velkou část třípatrové budovy bude nezbytné strhnout a nanovo vystavět, oznámil mluvčí univerzity, podle kterého si opravy vyžádají nejméně dva roky.

Charles Darwin
Charles
Robert Darwin byl britský přírodovědec a objevitel evoluční teorie organismů na Zemi. Narodil se 12. února 1809 v anglickém Shrewsbury. Nejprve studoval medicínu, později na Křesťanské univerzitě v Cambridge.

V roce 1831 se vydal na cestu kolem světa, z níž čerpá pro své výzkumy. V roce 1859 vydává studii O vzniku druhů přírodním výběrem. Zemřel v roce 1882.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video