Karikatury vzbudily v roce 2006 vášnivé protesty muslimů po celém světě.

Karikatury vzbudily v roce 2006 vášnivé protesty muslimů po celém světě. | foto: Ali Imam, Reuters

Dánské deníky na protest znovu otiskly karikaturu Mohameda

  • 497
Pět velkých dánských deníků dnes znovu otisklo jednu z dvanácti karikatur proroka Mohameda, kterou před dvěma a půl roku namaloval kreslíř Kurt Westergaard. Otištění je reakcí na úterní zadržení několika islámských radikálů, kteří měli v Dánsku plánovat a připravovat Westergaardovu likvidaci.

Třiasedmdesátiletého Westergaarda chtěli podle policie zabít dva Tunisané a jeden Dán pocházející z Maroka. Policie je zadržela na západě Dánska. - více zde

"Jejich plány na zabití Kurta Westergaarda nebyly jen útokem na něj samotného, ale útokem na celou naši demokratickou kulturu," napsal v editorialu levicový list Politiken. Kromě něj a listu Jyllands-Posten, který karikatury otiskl v roce 2005, obrázek Mohameda s bombou v turbanu otiskly také noviny Berlingske Tidende, BT a Ekstra Bladet.

"Bez ohledu na to, zda Jyllands-Posten tehdy svobodu tisku použil neuvážlivě a se škodlivými důsledky, si list zaslouží solidaritu, když je vystaven hrozbě teroru," zdůvodnil otištění karikatury Politiken.

Znovu zveřejněný obrázek znázorňuje Mohameda, v jehož turbanu je umístěna bomba. Karikaturu původně otiskl 30. září 2005 deník Jyllands-Posten.

Zveřejnění tehdy vyvolalo vlnu protestů v muslimském světě, protože islám obecně zakazuje zobrazování Proroka. Terčem násilností se stala tři dánská velvyslanectví, muslimové také bojkotovali dánské zboží.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video