VIDEO: Damašek je v troskách, Asad v nich pátrá po zbylých islamistech

  • 107
Prach z palby nad Damaškem se už sice usadil, ale syrské hlavní město je v troskách. Asadova armáda v pondělí oznámila, že dobyla část Damašku Hadžar al-Asvad. Tu dosud ovládali radikálové z Islámského státu.

Původní obyvatelé zničených oblastí se začínají vracet a hledají svoje bývalé domovy. Nebo spíše to, co z nich po sedmi letech války zbylo.

Oficiální posudky o konkrétních škodách zatím neexistují. Deník The National informoval, že kulturně a historicky významný palestinský tábor Jarmúk na jihu hlavního města je naprosto zničený, avšak hodně budov stále stojí. 

Asad po letech úplně ovládl Damašek, bojovníky IS vyvezl do pouště

„Je možné, že po drobných rekonstrukcích se lidé budou moct vrátit,“ řekl deníku Wesam Sabaaneh, ředitel humanitární organizace Jafra Foundation.

Vládní jednotky v neděli na okamžik pozastavily operace a daly ženám s dětmi a starším lidem čas na to, aby nebezpečné území opustili. 

Palba znovu začala v pondělí odpoledne a postupně vyhnala zbylé extremisty. Poprvé od zahájení občanské války tak Asadova vláda získala kontrolu nad celým hlavním městem i jeho předměstím včetně Jarmúku. Vládní složky budou dále pátrat po islamistech, kteří se mohou schovávat v troskách hlavního města.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video