Evakuace při střelbě v americkém Texasu (6. 5. 2023)

Evakuace při střelbě v americkém Texasu (6. 5. 2023) | foto: Reuters

Mezi obětmi sobotní střelby v Dallasu je dvojice školaček i tříletý chlapec

  • 54
Mezi oběťmi sobotního střeleckého útoku v obchodním centru u texaského Dallasu je i tříletý chlapec a dvojice školaček. V noci na pondělí to uvedla agentura AP, podle níž má část ze zastřelených migrační kořeny.

Střelba se odehrála v nákupním centru ve městě Allen, které leží asi 40 kilometrů severovýchodně od Dallasu a má přes 100 tisíc obyvatel. Muž tam vystoupil z auta a začal pálit na kolemjdoucí. Zastřelil osm lidí a dalších sedm zranil, než ho zneškodnil policista, který byl zrovna poblíž.

Podrobnosti o obětech nebyly v prvních dnech k dispozici. Nejmladší z nich se stal tříletý chlapec, kterému pachatel zastřelil také oba korejsko-americké rodiče. Útok ale přežil jeho šestiletý bratr, který utrpěl zranění a zotavuje se v nemocnici.

Tragédie postihla i rodinu, které zemřely dvě dcery Daniela a Sofia, z nichž jedna chodila do druhé a druhá do čtvrté třídy. Ředitelka jejich školy v dopise rodičům napsala, že šlo o „nejlaskavější, nejpozornější žákyně s úsměvy, které dokázaly rozzářit každou místnost“. Matka děvčat je v nemocnici v kritickém stavu.

Dalšími oběťmi jsou 20letý hlídač v obchodním centru a 26letá inženýrka z Indie. „Přišla do Spojených států se snem udělat kariéru, založit rodinu, vlastnit dům a žít navždy v Dallasu,“ řekl novinářům její šéf. Osmou obětí byl 32letý muž.

Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit motiv činu pachatele, kterého identifikovali jako 33letého Mauricia Garciu. Prověřují mimo jiné, jestli nebyl pravicovým extremistou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video