Americký prezident chtěl údajně zlikvidovat nežádoucí novináře. Ilustrační foto. | foto: Larry Downing, Reuters

Daily Mirror: Bush chtěl bombardovat Al-Džazíru

  • 303
Americký prezident George Bush chtěl v roce 2004 bombardovat sídlo katarské televize Al-Džazíra, tvrdí britský deník Daily Mirror. Nejmocnějšímu politikovi světa se podle listu nelíbilo, jak televize referuje o válce v Iráku. Od plánu ho měl odradit britský premiér Tony Blair.

List, který je známý svým negativním postojem vůči válce v Iráku, se odvolává na přísně tajný pětistránkový přepis rozhovoru "číslo 10" z 16. dubna 2004.

"Není pochyb o tom, že Bush chtěl Al-Džazíru bombardovat a zároveň není pochyb o tom, že mu v tom zabránil právě Blair," citoval Daily Mirror svůj tajný zdroj. Zároveň dodal, že to ukazuje prvního muže světové velmoci ve špatném světle.

Britský ministerský předseda se obával, že by si útok na centrálu televize v obchodní čtvrti katarského Dauhá vyžádal "mnoho nevinných obětí". Blaira údajně děsila i celosvětová kritika, která by se na dvojici politiků kvůli činu snesla.

Bílý dům se k informacím deníku dosud nevyjádřil. Mluvčí Blairovy kanceláře ale prohlásil, že k celé záležitosti "nemá co říci".

Al-Džazíra, někdy označovaná jako "arabská CNN", vznikla v roce 1996, ale poprvé se proslavila až po útocích z 11. září 2001. Tehdy přinášela exkluzivní nahrávky s šéfem Al-Kajdy Usámou bin Ládinem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video