Čtyři potápěči nezvládli ponor ke Krvavé jeskyni poblíž italského Palinura. Ilustrační snímek

Čtyři potápěči nezvládli ponor ke Krvavé jeskyni poblíž italského Palinura. Ilustrační snímek | foto: Reuters

V Itálii zemřeli čtyři potápěči, protože zabloudili v zatopené jeskyni

  • 50
Čtyři lidé zemřeli o víkendu v oblíbeném italském turistickém letovisku Palinuro. Při potápění v zaplavené jeskyni zabloudili do prostoru s písčitým dnem, kde po rozvíření písku ztratili orientaci a již se nedokázali dostat ven.

Podle listu Daily Telegraph zemřeli čtyři z osmi potápěčů v oblíbené Krvavé jeskyni poblíž italského letoviska Palinuro. Dosavadní vyšetřování naznačuje, že polovina skupiny začala zmatkovat poté, kdy se vydali špatnou cestou, a namísto opuštění jeskyně se dostali do jiné komory, kde bylo písčité dno.

"Najednou jsme se ocitli ve slepé uličce, nic jsme neviděli. V tu chvíli propukla panika, nejméně zkušený člen skupiny se začal nekontrolovaně třást. Ode dna se rozvířil písek a bahno a viditelnost byla pryč," popsal pro list Il Messagerro Marco Sebastiani, který se dokázal dostat z jeskyně ven.

To se nepodařilo čtyřem lidem ve věku 23, 36, 40 a 41 let. Všichni žili v Itálii, jeden z nich byl původem Brit, druhý Řek. "Do jeskyně se vstupuje tunelem ve hloubce okolo třinácti metrů. Skupina pak měla vyplavat do výše položeného průplavu a skrz něj jeskyni zase opustit," řekl velitel pobřežní stráže Massimo Ruggiero a dodal, že vedle cesty ven je ještě jeden tunel, který vede právě do prostoru s písčitým dnem, kam potápěči zabloudili.

"Okamžitě jsem dokázal najít cestu. Vzal jsem s sebou co nejvíce lidí a plavali jsme za světlem, které se pořád zvětšovalo. Když jsme se dostali ven, spočítal jsem nás a zjistil jsem, že Susy, Andrea, Douglas a Panos tam nebyli," uvedl potápěč Sebastiani.

Nejdřív je voda průzračná, ale písek rozvíří potápěčské ploutve

Majitel potápěčské školy Roberto Navarra se snažil čtyři nešťastníky zachránit, ale nebylo to možné. "Viditelnost byla otřesná. Neviděl jsem nic," řekl. "Bohužel tam byla celá řada nešťastných náhod. Jsme všichni šokovaní a zarmoucení," dodal Navarra.

Potápěčský expert Valter Ciocanio varuje, že právě písčité či bahnité dno je zrádné. V celé řadě z pětatřiceti jeskyní v oblasti je právě takový typ dna. "Když vstupujete dovnitř, většinou je voda čistá a vy si nevšimnete, že ploutvemi víříte vodu za sebou. Vzniká pak něco, co vypadá jako neprostupná zeď. A v ten okamžik nastupuje panika," řekl Ciocanio listu Daily Telegraph.

Záchranou není ani případná vzduchová kapsa, protože v mnoha případech je tento prostor v jeskyních vyplněn jedovatými sirnými plyny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video