Ztroskotaná loď Costa Concordia u břehů ostrova Giglio (31. ledna 2012)

Ztroskotaná loď Costa Concordia u břehů ostrova Giglio (31. ledna 2012) | foto: AP

Concordia kontaminovala vodu kolem ostrova Giglio, zjistila Greenpeace

  • 16
Moře v okolí ostrova Giglio, kde v lednu ztroskotala výletní loď Costa Concordia, je plné chemikálií. Podle organizace Greenpeace voda obsahuje větší množství amoniaku nebo saponátů. Palivo z lodi neuniklo. Větší ekologickou katastrofu havárie nezpůsobila.

Organizace Greenpeace vzorky vody odebrala v polovině února, aby zjistila, zda havárie nějak poškodila ekosystém. "Situace zatím nevzbuzuje obavy, přesto může jít o náznak, že kontaminace už začala," napsali ekologičtí aktivisté ve své zprávě.

Vlastník havarované lodi, společnost Costa Crociere, v současnosti řeší, komu svěří vyzvednutí vraku svého plavidla. Do pátku dostala nabídku od šesti firem, které předpokládají, že náročná operace bude trvat deset až dvanáct měsíců.

Rejdařská společnost přitom oficiálně zatím neřekla, zda nepojízdné plavidlo nechá rozřezat na několik kusů, nebo zda bude usilovat o to, aby bylo znovu schopné plavby.

Costa Concordia narazila na útes u toskánského pobřeží letos 13. ledna nejspíše kvůli chybnému manévru posádky. Na palubě bylo v tu dobu přes 4 200 lidí, 32 z nich neštěstí nepřežilo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video