Video s reportérem CNN bylo upravené, novinář je na něm agresivnější

  • 210
Video, které zveřejnil Bílý dům po incidentu s reportérem CNN Jimem Acostou, je zřejmě upravené. Novinář se na tiskové konferenci amerického prezidenta Donalda Trumpa nechtěl vzdát mikrofonu, ovšem ve vládní verzi videa měl vypadat agresivněji. Bílý dům tak chtěl obhájit, proč vzal Acostovi akreditaci. Uvedla to agentura AP s odkazem na nezávislého odborníka.

Acosta se na středeční tiskové konferenci dostal do sporu s prezidentem, když se ho zeptal, proč v závěru kampaně před úterními volbami označoval karavanu migrantů mířící k USA ze střední Ameriky za invazi.

Když chtěl zpravodaj CNN položit další otázku, Trump prohlásil, že „to stačí“. Acosta pak nechtěl asistentce vrátit mikrofon a prezident ho nazval „neslušným a hrozným“ člověkem, za kterého by se CNN měla stydět.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová později zveřejnila na Twitteru video s incidentem a prohlásila, že Acostovo chování bylo „absolutně nepřijatelné“. Novináři také vyčetla, že „vztáhl ruku na mladou ženu, která se snažila dělat svou práci“.

Porovnání záběrů se záznamem téže události od agentury AP ovšem ukazuje, že pohyb reportérovy paže byl zrychlen, tvrdí nezávislý video producent Abba Shapiro. „Editace videa je příliš přesná na to, aby se jednalo o náhodu,“ tvrdí. Dodává, že záznam nedoprovází zvuk, což mohlo případnou úpravu ještě usnadnit.

Expert oslovený agenturou AP ukazuje, kde je původní video upravené:

Novinář CNN přišel o akreditaci, moc naléhal na Trumpa a nepustil mikrofon

Z toho, že je video upravené, ve čtvrtek obvinili Bílý dům i zástupci CNN Matt Dornic a Brian Stelter. Naznačili, že video může pocházet z ultrapravicového webu Infowar, který provozuje „král konspirátorů“ Alex Jones. Ten například obvinil vládu USA z podílu na teroristickém útoku na New York a Washington z 11. září 2001 a zpochybnil přistání Američanů na Měsíci.

Sandersová neuvedla, odkud záznam pochází, a tvrdí, že jeho účelem bylo ukázat, že se Acosta stážistky dotkl. „Video je jasné, dotkl se jí. Naše vyjádření platí,“ konstatovala mluvčí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video