Hillary Clintonová s Billem a dcerou Chelsea

Hillary Clintonová s Billem a dcerou Chelsea | foto: Reuters

Clinton pomáhá Hillary překrucovat má slova, zlobí se Obama

  • 11
Slovní střety mezi demokratickými kandidáty na prezidenta USA Hillary Clintonovou a Barackem Obamou se vyostřily. Na intenzitě nabývají spolu s tím, jak se krátí čas do dalších důležitých primárek v sobotu v Jižní Karolíně. Jeden z nejostřejších sporů se týká také role exprezidenta Clintona v kampani jeho ženy.

Hillary Clintonová a Barack Obama se naposledy střetli v pondělí v debatě v Myrtle Beach v Jižní Karolíně. Vedle role exprezidenta Clintona ve volební kampani se přeli také kvůli údajnému vzájemnému překrucování svých tvrzení týkajících se například války v Iráku a dalších témat.

Manželé Clintonovi již dříve zpochybnili Obamův odmítavý postoj k irácké válce a jeho plány na reformu zdravotnictví. Newyorská senátorka, která by se v případě zvolení stala první prezidentkou USA, také obvinila Obamu z nekonzistentního postoje k mnoha tématům.

"Je někdy složité rozumět tomu, co senátor Obama řekl, protože jakmile dojde ke konfrontaci, řekne, že to není to, co myslel," pustila se do svého soupeře bývalá americká první dáma.

Obama, jenž zase usiluje o to stát se prvním černošským prezidentem, na oplátku nejostřeji kritizoval úlohu Billa Clintona v kampani. Bývalý americký prezident podle něj pomáhá své ženě překrucovat význam některých jeho prohlášení.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

Z agresivní kampaně proti Obamovi obvinil podle časopisu Newsweek Clintona i vlivný demokratický senátor Edward Kennedy. V soukromém telefonickém rozhovoru měl údajně Clintona požádat o zmírnění tónu vůči soupeři jeho manželky.

Záleží na Afroameričanech
Poslední průzkumy ukázaly, že newyorská senátorka může v souboji s Obamou v Jižní Karolíně prohrát. V tomto státě se zhruba polovina demokratických voličů rekrutuje z řad Afroameričanů. V současnosti to podle ankety zpravodajské stanice CNN vypadá, že 59 procent afroamerických demokratů Jižní Karolíny by volilo Obamu, zatímco pro Clintonovou by jich hlasovala jen necelá třetina.

Jiný průzkum CNN zase ukázal, že pro americké černošské voliče je nejdůležitější otázka daní. Celých 41 procent z nich uvedlo, že zvolí svého kandidáta podle jeho názoru na toto téma.

Velké naděje do primárek v Jižní Karolíně vkládá i John Edwards, který byl dalším účastníkem pondělní demokratické debaty. Edwards sice za Clintonovou a Obamou stále více zaostává, do karet mu však hraje skutečnost, že se v Jižní Karolíně narodil a za sousední Severní Karolínu byl senátorem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video