Čipy zatnou tipec zlodějům lyží

  • 7
Rakouští vlekaři a výrobci lyží přispěli do boje proti zlodějům zimní sportovní výbavy. Společnost Skidata vyvinula čip, který se zabuduje do lyží či snowboardů. Zařízení pak při každém průjezdu lyžaře turniketem u vleku nebo u lanovky zkontroluje, zda lyže nejsou kradené.

Firma si od nové technologie slibuje výrazný pokles případů krádeží lyžařské výbavy.

Každý čip, který má neopakovatelné sériové číslo, dokáže komunikovat s moderními bezdotykovými odbavovacími zařízeními vleků.

Když postižený ohlásí krádež, číslo čipu se uloží do mezinárodní databáze. Při první kontrole dokáže obsluha vleku ukradené lyže odhalit.

Do projektu se zapojili také přední výrobci lyžařské výbavy a novinka má být od příští sezony zabudována do všech typů lyží už při jejich výrobě. Už dnes jsou ale čipem vybaveny pouze dražší modely.

Společnost Skidata očekává, že rozšíření čipové technologie přispěje k poklesu krádeží lyží až o dvě třetiny. Jen v Rakousku ročně turisté nahlásí zhruba devět tisíc případů krádeží lyžařské výbavy.

Podle expertů se zloději zaměřují hlavně na lyže vyšší cenové kategorie, žádnou výjimkou prý ale nejsou ani předstírané krádeže s cílem získat odškodnění od pojišťovny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video